La sentència del TSJC

Les claus d’un indult a Laura Borràs: de la proposta del tribunal a la decisió del Govern espanyol

Els magistrats es mostren partidaris que el Consell de Ministres li concedeixi la mesura de gràcia perquè se li rebaixi la pena i pugui evitar la presó

  • Sentència a Laura Borràs: última hora sobre la decisió del TSJC després del judici per corrupció, en directe

Les claus d’un indult a Laura Borràs: de la proposta del tribunal a la decisió del Govern espanyol

Bernat Vilaró / ACN

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ja ha sigut sentenciada. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’ha condemnat a 4 anys i mig de presó per falsedat documental i a 13 anys d’inhabilitació per prevaricació per haver fraccionat contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per afavorir un amic seu. Però, en la sentència, el tribunal es mostra partidari que se li concedeixi un indult que rebaixi la pena que li imposa a dos anys, a fi d’evitar l’entrada a la presó. Ara bé, per sol·licitar l’indult, la sentència ha de ser ferma i encara no ho és, ja que la seva defensa apunta que la recorrerà davant el Tribunal Suprem. Aquestes són les claus del periple fins a la concessió de la mesura de gràcia:

¿Com es demana l’indult?

Amb la sentència ferma del Tribunal Suprem, s’obre el camí cap a l’indult que se sol utilitzar de manera excepcional, perquè suposa una interferència del poder executiu sobre el poder judicial. Aquest pot arribar a extingir la responsabilitat penal de Borràs o, almenys, una part, però no eximeix de la responsabilitat civil derivada del delicte i tampoc suprimeix els antecedents penals.

L’indult es regula en una llei aprovada el 18 de juny del 1870 i es precisa en el Codi Penal i en la Constitució. Qualsevol persona pot reclamar l’indult d’un condemnat: la mateixa Borràs, els seus parents o qualsevol altra persona. En el cas de la líder de Junts, a més, ho ha proposat el tribunal sentenciador en virtut de l’article 4.3 del Codi Penal, que habilita els jutges a estudiar la concessió de l’indult «quan la pena sigui notablement excessiva, atesos el mal causat per la infracció i les circumstàncies personals del reu», però de tota manera Borràs o una altra persona l’ha de sol·licitar. No és habitual que un tribunal sol·liciti l’indult en la seva sentència, però tampoc és una pràctica extraordinària. Tot i que és molt més freqüent en un altre tipus de delictes, com el tràfic de drogues de poc import en persones que han refet la seva vida.

¿Qui elabora l’informe?

El ministeri ha de demanar els informes preceptius al tribunal sentenciador, la fiscalia i institucions penitenciàries. No obstant, en aquest cas, si la sentència del TSJC esdevé en ferm, el seu informe ja no serà necessari o almenys no serà una incertesa el seu sentit.

Notícies relacionades

Una vegada recollida tota la informació, Justícia elabora un informe per concloure sobre «la justícia o conveniència i forma de la concessió de la gràcia» en el qual fa constar «l’edat, l’estat i la professió, el seu patrimoni, els seus mèrits i antecedents, el temps transcorregut en presó preventiva, si va ser anteriorment processat i condemnat per un altre delicte, i si va complir la pena imposada o va ser indultat, a més de circumstàncies agreujants o atenuants». La llei també exposa que s’hi poden incloure «proves o indicis del seu penediment».

¿Qui decideix sobre la seva concessió?

El document es porta al Consell de Ministres en forma de proposta de resolució i pot apuntar en tres direccions: estimar-lo, desestimar-lo o apreciar-lo de manera parcial (és a dir, commutar només una part de la pena). Els ministres, amb l’informe a la mà, tenen l’última paraula. Poden assumir el que hagi dit el Ministeri de Justícia o modificar-ho. Quant als terminis, es calcula que el procediment des de la petició i fins a la concessió de l’indult pot durar entre un i dos anys. El Rei ha de firmar el reial decret i actuar de manera «referendària» com estableix l’article 56 de la Constitució, i la resolució es publica en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).