Investigació judicial

El jutge envia a judici Albiol per la instal·lació irregular d’antenes

Els estatuts del PP estableixen que el candidat a l’alcaldia hauria de ser suspès de militància

El jutge envia a judici Albiol per la instal·lació irregular d’antenes

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Badalona ha enviat a judici l’exalcalde i candidat del PP a les municipals d’aquesta localitat, Xavier García Albiol, per haver tolerat la instal·lació de forma il·legal d’unes antenes de telefonia mòbil a la comissaria de la Guàrdia Urbana. La fiscalia reclama per a ell dos anys i 10 mesos de presó, 10 anys d’inhabilitació i multa de 9.500 euros per un presumpte delicte continuat de prevaricació, des d’administrativa fins a urbanística i ambiental.

Alberto Núñez Feijóo haurà ara de moure fitxa. Albiol haurà de ser suspès de militància si Génova compleix al peu de la lletra amb els estatuts del partit, al tractar-se d’un delicte vinculat a la corrupció. La corrupció com a tal no surt al Codi Penal, però el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va emetre una nota en què desgrana quins delictes inclou. La normativa del PP deixa clar que «la suspensió provisional d’afiliació serà acordada de manera automàtica pel Comitè Nacional de Drets i Garanties», entre altres casos, «quan un afiliat estigui incurs en un procés penal respecte del qual s’hagi dictat acte d’obertura de judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció». Ara bé, no serà expulsat fins que es declari la seva culpabilitat amb una sentència ferma.

«No és casualitat que aparegui aquesta informació a dos mesos de les eleccions municipals com tampoc no és causal que fa unes setmanes el PSC em posés una denúncia perquè deien que en un acte públic, davant de 500 persones, hi havia hagut un acte de violència amb una dona del PSC», ha retret Albiol, que ha afirmat que malgrat el procediment continuarà centrat en la seva feina a Badalona.

Fonts del PSOE remarquen que Albiol és membre del comitè de campanya del PP, per la qual cosa exigeixen que es prenguin «les mesures oportunes» davant la decisió del jutge d’asseure al banc dels acusats un dels principals col·laboradors de Feijóo. «Sabrem si el PP segueix en els seus habituals nivells de tolerància àmplia amb la corrupció, o si per fi es dignen a predicar amb el que demanen als altres», afegeixen.

La interlocutòria del jutjat remarca que existeixen prou indicis que assenyalen que l’exalcalde i ara candidat popular va permetre que les antenes estiguessin en funcionament malgrat la seva instal·lació irregular, entre els anys 2012 i 2018, quan van ser desinstal·lades per la companyia telefònica. Aquests aparells van començar a operar «sense comptar amb el títol administratiu habilitant de cap tipus per a la instal·lació de l’antena ni per al desenvolupament de l’activitat ni tampoc per a l’ocupació i explotació del domini públic», afirma la resolució. A l’entendre del jutge, ha quedat acreditat que no hi va haver sol·licituds «formals, ni en conseqüència, incoació d’expedient administratiu ni de tipus urbanístics, ni tipus mediambiental, ni de cap tipus tributari».

Sense llicència

Les antenes que van estar en funcionament de «manera ininterrompuda» des del 2012 fins al 2018, quan les empreses de telefonia les van retirar voluntàriament, sense comptar amb els preceptius permisos el temps que van estar funcionant, en un espai en què, per la seva naturalesa, «no resultava possible» la instal·lació, segons la interlocutòria. Quant a Albiol, el jutge argumenta que tot i que l’exalcalde era coneixedor de la instal·lació irregular d’aquestes antenes davant les queixes d’un sindicat de la Guàrdia Urbana, amb el qual fins i tot va mantenir reunions, no va realitzar cap gestió d’informació i retirada d’aquests dispositius malgrat les reiterades peticions.

Notícies relacionades

El jutjat destaca que Albiol, a més de ser alcalde en el moment dels fets, ostentava la competència per a l’atorgament de llicències d’obres, ambientals, la incoació i resolució d’expedients de disciplina urbanística i resolucions dels expedients sancionadors per infracció de la normativa ambiental. «No consta que el referit alcalde en relació amb els fets investigats exercís formalment qualsevol de les competències abans assenyalades, això és, ‘ex ante’, amb la concessió d’alguna llicència o, ‘ex post’, amb la incoació de cap expedient de disciplina urbanística o mediambiental», recull la interlocutòria.

A més d’Albiol, el jutjat d’instrucció ha decretat obertura de judici oral per a cinc persones més, entre els quals destaquen l’exregidor de Seguretat ciutadana durant el primer mandat d’Albiol i candidat del PP a l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), Miguel Jurado; i el primer tinent d’alcaldia durant el mandat de Dolors Sabater, Oriol Lladó (ERC), entre d’altres.