Cas Casernes

Rufián anuncia un acord amb el Govern per investigar el cas Casernes al Congrés

La petició per investigar la trama de presumptes contractacions irregulars d’obres de casernes de la Guàrdia Civil es formalitzaria aquesta mateixa setmana perquè la Mesa del Congrés la pugui qualificar com més aviat millor

Rufián anuncia un acord amb el Govern per investigar el cas Casernes al Congrés
2
Es llegeix en minuts
Ángel Alonso Giménez

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha anunciat aquest dimarts un acord amb el Govern per demanar la creació al Congrés d’una comissió d’investigació sobre l’anomenat cas Casernes, és a dir, sobre la presumpta contractació irregular d’una sèrie d’obres a diferents casernes de l’institut armat. Aquest pacte, així com la derivació de determinades informacions del cas Mediador o del ‘Tito Berni’ a comissions ja formades a la Cambra, anul·larà els plans del PP.

Rufián, en roda de premsa anterior a la Junta de Portaveus, ha destacat que era «difícil» per al seu grup no recolzar la intenció dels populars d’investigar les trobades i mediacions que un empresari canari va tenir amb l’exdiputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo, conegut en la trama com a ‘Tito Berni’. Però també era «difícil» recolzar una pretensió que ha qualificat d’«oportunista» i de «kafkiana», ja que el PP, segons la seva opinió, no és una formació legitimada per aclarir suposades «corrupteles».

Connexió entre el cas Casernes i el cas Mediador

Connexió entre el cas Casernes i el cas MediadorAixí que, en paraules de Rufián, ERC ha començat a parlar amb el PSOE sobre què fer. L’acord és crear una comissió d’investigació, sí, però sobre el cas Casernes, que té una connexió tangència amb el cas Mediador. Un empresari presumptament implicat en el segon es va beneficiar, amb les seves empreses, d’aquestes contractacions irregulars per obres que després, en alguns casos, ni es feien. Un alt càrrec de la Guàrdia Civil està sent investigat per això. La justícia va iniciar les indagacions el 2019.

Acudiria a la comissió el general ja retirat Francisco Javier Espinosa, així com el tinent general Vázquez Jarava, però també les identitats que es vagin coneixent en les informacions. ‘Tito Berni’ o l’empresari que és eix de la trama del cas Mediador, Navarro Tacoronte, acudirien a altres comissions creades. Rufián ha citat la d’Interior o la de Regeneració Democràtica, que presideix Íñigo Errejón.

Del cas Casernes a l’operació Catalunya

Notícies relacionades

Un tercer element sosté l’acord que ha anunciat Rufián amb el Govern: l’acceleració de la constitució de la comissió sobre l’operació Catalunya. El portaveu socialista, Patxi López, va anunciar que així es faria la setmana passada. Es tracta que els grups proponents acordin la composició de la mesa d’aquesta comissió i que s’agendi al Congrés.

Les tres qüestions propiciaran que la petició de la comissió d’investigació de ‘Tito Berni’ feta pel PP i que aquest dimarts es tractarà en la Junta de Portaveus acabi frustrada.