8-M: Dia de les Dones

¿Poden fer vaga els diputats del Parlament?

Els partits van acordar suspendre el ple previst per a avui per afegir-se a les convocatòries institucionals i altres actes feministes

  • Guia per reivindicar el 8-M tot l’any

¿Poden fer vaga els diputats del Parlament?

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fins a sis sindicats –tot i que sense el suport explícit de CCOO i UGT– han convocat per a aquest dimecres una vaga general per protestar contra les desigualtats que pateixen les dones. Fer vaga és un dret de tot ciutadà reconegut per la Constitució, però en el cas dels diputats és una mica més complex. No són treballadors de la Cambra, ni existeix una relació laboral com a tal. Per tant, com a representants de la ciutadania, si volen afegir-se a l’aturada, només ho poden fer simbòlicament. En cap cas se’ls descomptarà del sou automàticament com passa amb els treballadors assalariats.

Donacions

Malgrat aquesta circumstància, els nou diputats de la CUP i les quatre diputades dones dels Comuns s’han volgut afegir a la vaga convocada pel Dia de les Dones. No se’ls descomptarà el sou de la jornada, però, segons han explicat fonts dels dos grups a EL PERIÓDICO, quan rebin la nòmina d’aquest mes, donaran la part proporcional del que cobrin avui a entitats feministes.

També a ERC han tingut aquest debat dins del grup parlamentari. Els republicans expliquen que a l’última reunió «es va obrir l’opció que si algú volia fer vaga activa podia fer-la» i «es va recomanar» als diputats que decidissin sumar-s’hi que fessin «aportacions a col·lectius o entitats». Tot i així, des del partit no tenen xifres dels que l’han secundat finalment.

Junts i el PSC tampoc tenen comptabilitzat si hi ha diputats seus que fan avui vaga, però asseguren que estan presents al territori i als actes convocats amb motiu del Dia de les Dones. En canvi, cap diputat de Ciutadans ha decidit adherir-se a la vaga com a tal, tampoc del PP ni de l’extrema dreta, tot i que els taronges participaran en la manifestació de la tarda a Barcelona.

Ple ajornat

Notícies relacionades

Malgrat aquestes diferències, cap diputat ocuparà el seu seient a l’hemicicle del Parlament. Aquest dimecres hi havia convocada una sessió del ple, però ja la setmana passada ERC, la CUP i els Comuns van demanar reorganitzar l’ordre del dia per evitar que coincidís amb la data. La proposta va tenir el suport de Junts i els socialistes tampoc s’hi van oposar, tot i que la seva proposta inicial era celebrar el ple al matí i deixar la tarda lliure per poder participar en les manifestacions.

Durant tot el dia d’avui hi ha convocades manifestacions i actes per tot Catalunya, tot i que la gran manifestació feminista serà a dos quarts de set de la tarda a la plaça de la Universitat. El PSC, ERC, Junts, la CUP, els Comuns i, també, Ciutadans han organitzat delegacions de diputats per ser presents a la convocatòria. També hi seran presents el president Pere Aragonès i diversos consellers. El PP, en canvi, ha donat llibertat als seus càrrecs per decidir individualment si volen afegir-se a la jornada.