Reunió del Govern

La C-32 serà gratuïta entre Cubelles i el Vendrell a partir del 2 de març

L’Executiu farà servir 50 milions en descomptes a l’autopista del Garraf i la C-16 per «millorar la seguretat viària»

MACRO TORMENTAS INUNDACIONES   UNA  SEMANA  DESPUES    AUTOPISTA  A 16  O  C  32

MACRO TORMENTAS INUNDACIONES UNA SEMANA DESPUES AUTOPISTA A 16 O C 32 / NEG

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El final de les concessions a les autopistes de l’Estat a Catalunya i la pertinent gratuïtat de vies com l’AP-7 ha forçat el Govern a moure fitxa i ampliar el ventall de descomptes en les seves pròpies concessions. Així, a partir de dijous, 2 de març, l’autopista C-32 (Castelldefels - Sitges - el Vendrell) passarà a ser gratuïta als recorreguts interns entre Cubelles i el Vendrell i s’augmentarà fins al 50% el descompte al tram Castelldefels - Sitges, a la barrera de peatge de Vallcarca.

L’Executiu també ha sancionat la modificació de la concessió de l’autopista C-16 (Sant Cugat del Vallès-Terrassa- Manresa) per millorar el sistema de descomptes en aquesta via al seu pas pel Bages, amb l’objectiu de promoure’n l’ús i afavorir la mobilitat en aquest corredor.

Amb els nous descomptes, en l’accés de Cubelles i en el de Calafell, el preu estarà bonificat en la seva integritat per primera vegada, i tots els dies de la setmana. En el cas de la barrera de Vallcarca (entre Castelldefels i Sitges), amb el descompte del 50% el preu passarà a ser de 3,90 euros, el més baix import en prop de 20 anys. Quant a la gratuïtat, se'n beneficiaran els vehicles que facin trajectes entre l’enllaç 2 (Vendrell Oest) i l’enllaç 13 (Cubelles) i entre les barreres de Cubelles i Calafell.

S’aplicaran tots els dies de l’any a tota mena de vehicles, siguin motos, turismes o camions de gran tonatge. L’objectiu és convertir aquest tram de l’autopista en una ronda gratuïta per desplaçar els vehicles que actualment circulen per la C-31, una via que travessa els municipis de Calafell, Segur de Calafell, Cunit i Cubelles i que registra una mitjana d’uns 22.000 vehicles diaris.

Per beneficiar-se de la gratuïtat, els conductors s’hauran de descarregar l’aplicació Awai, disponible per a IOS i Android, o bé hauran de disposar del sistema de telepeatge.

Augment del descompte a la barrera de Vallcarca

Així mateix, el Govern ha aprovat augmentar fins al 50% (actualment és del 40%) el descompte per a la mobilitat obligada en el tram Castelldefels-Sitges, a la barrera de peatge de Vallcarca de Sitges de la C-32. És una bonificació que beneficia aquells que facin desplaçaments d’anada i tornada en un marge de 24 hores, des del mateix origen i destí.

En total, el Govern assumeix al voltant de 50 milions d’euros anuals en concepte de bonificacions, descomptes, actuacions accessòries i reduccions que s’apliquen als peatges de les autopistes de la Generalitat.

Per la seva banda, el descompte de fins al 80% a la C-16 es començarà a aplicar, també, dijous. S’incrementen els descomptes actuals a la barrera troncal i lateral de Sant Vicenç de Castellet en hora punta dels dies feiners. En concret, un augment fins al 80% del descompte total del preu del peatge, de dilluns a divendres no festius, en hora punta (de 7 a 10.30 hores i de 17 a 21 hores), amb pagament via telepeatge o aplicació. Actualment, aquesta bonificació és de fins al 70%.

Augment fins al 60% del descompte total del preu del peatge base a la barrera lateral de Sant Vicenç de Castellet, en els moviments cap al sud o des del sud, de dilluns a divendres no festius. Actualment, aquesta bonificació és del 41%.Els Comuns, contra els macroprojectes

Notícies relacionades

fins al 60% del descompte barrera lateral de Sant Vicenç de Castelletdel 41%.Els Comuns, contra els macroprojectesJust quan anunciava tant les bonificacions a les autopistes com el decret d’excepcionalitat per la sequera, la presidenta del grup d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, compareixia al Parlament per proposar al Govern «un gran acord de país» per afrontar la situació sense transvasaments d’aigua de rius i amb mesures que conformin una política hídrica sostenible.

Albiach ha advertit que resulta necessària una política hídrica planificada i acordada perquè resulti efectiva. «És evident que la ciutadania haurà de posar de la seva part –ha apuntat–, però el Govern ha de fer la seva feina, i això implica planificar ecològicament, i prescindir dels macroprojectes», ja que, al seu entendre, aquests últims «són incompatibles» amb el fet de lluitar contra la sequera. Es referia a l’acord de pressupostos entre ERC i el PSC, que inclou l’impuls de la B-40, el creixement de l’aeroport del Prat i el complex d’oci Hard Rock.