Apunts polítics de la setmana

Espases en alt en les enquestes de les eleccions generals

ESPECIAL MULTIMÈDIA | Les grans batalles electorals del 2023

Feijóo agafa embranzida els sondejos a nou mesos per als comicis però continua sense consolidar un avantatge suficient per desallotjar Sánchez de la Moncloa

Espases en alt en les enquestes de les eleccions generals
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan el PP va arrasar a les eleccions andaluses el juny de l’any passat, es va instal·lar immediatament la sensació que Alberto Núñez Feijóo ho tenia fet i que havia iniciat el compte enrere per desallotjar Pedro Sánchez de la Moncloa. Vuit mesos després, la incertesa s’ha apoderat del tauler electoral perquè les ensopegades d’un i de l’altre han convertit les enquestes en un pèndol que no para de balancejar-se al fil de la majoria. És cert que els sondejos consoliden setmana rere setmana un important avantatge del bloc conservador, però aquest gir a la dreta es mou encara en una corda molt fina per garantir la governabilitat a Feijóo. El PSOE i el PP tenen motius per estar nerviosos perquè, a més, el que passi a les eleccions municipals i autonòmiques de maig pot deixar ferides difícils de cicatritzar abans de les generals.

Si a les generals del 2019 el bloc d’esquerres va guanyar el de dretes per només mig punt, aquesta diferència s’ampliaria ara a sis punts a favor dels conservadors. Una bretxa que seria insalvable per al bloc progressista si les eleccions fossin aquest diumenge, però amb les municipals i autonòmiques pel mig cal dir que les espases segueixen en alt. Ara bé, les esquerres han de salvar més mines pel camí. L’últim baròmetre del CIS reflectia que un de cada tres votants del PSOE no asseguren el seu vot de nou a Sánchez i que no ho decidiran fins que arribi la campanya. En canvi, vuit de cada 10 votants del PP tenen clar que triaran la papereta de Feijóo. El que s’emporti la pitjor part en la doble cita del 28 de maig pot quedar sentenciat de cara al duel tardoral. Entremig, una eventual fractura entre Unides Podem i Yolanda Díaz pot posar en perill fins a 430.000 vots i una desena d’escons de les esquerres.