Nova proposta

Podem planteja que l’Estat bonifiqui el 14% del preu dels aliments bàsics

La ministra d’Hisenda evita pronunciar-se, però demana no fer iniciatives només per «al debat polític»

Podem planteja que l’Estat bonifiqui el 14% del preu dels aliments bàsics
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Podem no cessa en les seves demandes per intentar abaratir el cistell bàsic de consum. A les contínues propostes de continuar rebaixant l’IVA, posar un topall als preus i, fins i tot, oferir un xec per a aliments, els morats han fet un nou plantejament al PSOE: una bonificació del 14,4% sobre el preu d’una cistella bàsica d’aliments. Segons expliquen fonts de Podem, aquesta mesura permetria abaratir els productes bàsics «fins al nivell que tenien el febrer del 2022, quan va esclatar la guerra d’Ucraïna».

Fa setmanes que el PSOE es mostra reticent a adoptar cap de les propostes plantejades pels seus socis després de rebaixar del 4% al 0% l’IVA dels aliments bàsics, com formatges, ous, pa, llet i fruita. No obstant, els morats no es donen per vençuts. La ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha explicat aquest dijous que han sol·licitat als socialistes una mesura «molt similar a la que ja es va fer amb els carburants», i que és bonificar el 14,4% dels aliments bàsics. Fonts de Podem expliquen que aquesta bonificació «es faria efectiva al pagar en caixa i que apareixeria reflectida al tiquet».

Segons ha admès Belarra, les dades de l’IPC «evidencien que la rebaixa de l’IVA no ha tingut l’impacte que s’esperava i que aquest ha sigut limitat». En aquest sentit, consideren que la mesura tindria un impacte notablement més alt a les llars amb rendes baixes, ja que són aquests els que destinen una part més elevada dels seus recursos a l’alimentació i serviria per continuar reduint el preu dels aliments bàsics. A més, perquè les empreses no s’aprofitin d’aquesta mesura, proposen que l’Agència d’Informació i Control Alimentaris monitoritzi els preus setmanalment.

Reserves en el Govern

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha eludit pronunciar-se sobre la proposta d’Unides Podem de bonificar una cistella de productes bàsics, però ha assenyalat que les iniciatives que surten del Govern no poden ser «simplement per al debat polític», sinó que «han de ser viables», com la baixada de l’IVA per a aliments, que ja ha tingut efecte en la inflació.

Tampoc ha ofert el seu suport total la vicepresidenta segona i líder dels morats, Yolanda Díaz, que considera que seria molt més efectiu «arribar a un acord amb les grans distribuïdores, a càrrec de les grans distribuïdores, amb una selecció de productes de qualitat, i a cost dels seus marges empresarials». Segons ha explicat, aquest últim matís resulta rellevant ja que la proposta de Podem suposa un desemborsament econòmic per part de l’Estat i la seva iniciativa no. No obstant, fa mesos que Díaz intenta aconseguir aquest acord amb les cadenes de supermercats i li ha sigut impossible.