Eleccions municipals

Anna Grau serà la candidata de Cs a Barcelona després d’imposar-se als crítics

La ja alcaldable taronja, que tenia el suport de la direcció i de Carlos Carrizosa, rep el suport d’un 71,68% de la militància

Anna Grau serà la candidata de Cs a Barcelona després d’imposar-se als crítics

Sara Escalera / ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans ja té candidata a l’ajuntament de Barcelona. Serà la periodista i ara diputada al Parlament Anna Grau, que s’ha imposat amb un 71,68% al crític Koldo Blanco en el procés de primàries. Grau comptava amb el suport de la direcció taronja i de Carlos Carrizosa, mentre que Blanco venia recolat pel grup municipal a la capital catalana. Les eleccions internes –que només s’han celebrat a Barcelona perquè a la resta d’Espanya els crítics no han arribat al mínim d’avals– han evidenciat la ruptura dins del partit.

Un perfil mediàtic i guerrer per desafiar les enquestes

Un perfil mediàtic i guerrer per desafiar les enquestesGrau va ser el gran fitxatge de Carrizosa per a les últimes eleccions al Parlament. Després de dècades dedicant-se a la informació –a Barcelona, a Nova York i a Madrid– i a l’opinió política, va decidir passar-se a l’altre costat. Ja estava vinculada al partit, però no va ser fins al 2019 que va oficialitzar la seva afiliació, just després de la patacada al Congrés –quan van passar de 57 a 10 diputats–. Després de dos anys al Parlament, ara espera que el seu perfil mediàtic i ‘guerrer’ permeti al partit contradir les enquestes i seguir en el consistori.

La ja alcaldable taronja creu que la clau està en pescar vots als barris treballadors de la ciutat, i no tant a la zona alta, i explotar més el discurs de «centreesquerra» que el de «centredreta», per allunyar-se de Xavier Trias (Junts) i de Daniel Sirera (PP) i intentar recollir el vot de socialistes descontents. El seu objectiu, si aconsegueix representació al consistori barceloní, és desmarcar-se tant com pugui de l’experiment del 2019 amb Manuel Valls i evitar ser la crossa d’algun partit. Però això no vol dir no pactar. Al contrari, només posa una línia vermella: Ada Colau.

No està previst que Grau integri Koldo Blanco ni el seu entorn a la llista, tot i que sí que acceptaria algun tipus de col·laboració amb una part del grup per evitar endinsar-se en la ferida, segons fonts pròximes a ella. 

L’origen de la pugna a l’ajuntament

Notícies relacionades

L’origen de la pugna a l’ajuntamentL’enfrontament entre direcció i grup municipal ve de lluny. Ciutadans es va presentar a les eleccions del 2019 amb l’ex primer ministre francès Manuel Valls al capdavant. Els taronges van trigar molt poc a penedir-se de la decisió. Van obtenir sis regidors, però la coalició es va trencar tot just començar, quan Valls va investir Ada Colau com a alcaldessa. El grup va quedar dividit en dos i un temps després Valls va fer les maletes per tornar a París, deixant al capdavant del seu grup Eva Parera, ara líder de Valents.

Però els tres diputats que van quedar sota les sigles de Ciutadans tampoc estaven ben avinguts i el mes d’octubre passat va esclatar la crisi. El regidor Paco Sierra va ser expulsat del partit després d’autoproclamar-se líder del grup, una situació que va obligar a la llavors líder municipal, Luz Guilarte, a dimitir. Sierra i l’actual grup, que actuen com si fossin del partit, han donat suport a Kokldo Blanco en aquestes primàries, que ha acusat la formació de poca democràcia interna.