Enquesta preelectoral del GESOP

El vot ‘trial’ de Barcelona: així votarien els barcelonins en les pròximes cites electorals

L’última enquesta d’EL PERIÓDICO sobre les eleccions a Barcelona, al complet

ESPECIAL MULTIMÈDIA | Les grans batalles electorals del 2023

La intenció de vot de l’electorat de la ciutat difereix en funció de si les eleccions són municipals, catalanes o generals

El vot ‘trial’ de Barcelona: així votarien els barcelonins en les pròximes cites electorals
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En l’últim cicle electoral, el milió llarg de barcelonins que tenen dret a vot van demostrar a les urnes l’existència d’un vot dual i fins i tot ‘trial’. A les eleccions municipals del 2019, la força més votada a Barcelona va ser ERC. Aquell mateix dia, a les europees, Junts va guanyar a la capital catalana. Sis mesos després, a les generals, va tornar a guanyar Esquerra. Ja el 2021, a les autonòmiques, el triomf va ser adjudicat al PSC. Al maig arrencarà un nou cicle electoral que podria reproduir aquesta disparitat de vot en funció dels comicis, com reflectia la recent enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO.

El sondeig, efectuat a partir de 801 entrevistes del 23 al 25 de gener, situava els quatre primers partits en un rang molt ajustat amb només tres regidors de diferència entre ells. En vot estimat, Junts guanyaria les eleccions per un estret marge sobre el PSC i tots dos superarien Barcelona en Comú i ERC. Però si es prenia la intenció directa de vot, que és la resposta espontània dels entrevistats sense cap mena de ponderació, l’ordre dels factors era un altre: Ada Colau s’imposava per un punt a Xavier Trias i deixava més despenjats Jaume Collboni i Ernest Maragall.

Però el GESOP també preguntava als barcelonins pel seu comportament davant unes eleccions catalanes i unes de generals. En els dos casos, les quatre formacions quedarien ordenades de maneres molt diferents, sempre prenent com a referència el vot sense «cuina». Així, per exemple, ERC, que seria quarta força a les municipals, guanyaria unes autonòmiques i quedaria segona en unes generals. El PSC, que quedaria tercer a les municipals, passaria al segon lloc en unes catalanes i guanyaria en unes generals. Els Comuns, primers a les municipals, caurien al quart lloc en unes autonòmiques i quedarien tercers en unes generals. Junts seria l’únic partit que no s’imposaria en cap de les conteses electorals.

Notícies relacionades