Congrés

El PP votarà a favor que la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ es faci de manera urgent

Els conservadors recolzaran el PSOE a passar el primer obstacle a la Cambra baixa «per un sentit mínim de decòrum» i «responsabilitat»

«Nosaltres sí que ens cuidarem del Govern de coalició», afirma Montero (PSOE) a l’evitar parlar de les pulles de Belarra (Unides Podem)

El PP votarà a favor que la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ es faci de manera urgent

Alejandro Martínez / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PP votarà aquest dimarts al Congrés a favor de la tramitació urgent de la proposició de llei del PSOE per corregir la llei del ‘només sí és sí’ i frenar les rebaixes de penes als delinqüents sexuals. Els conservadors van presentar al desembre una iniciativa en el mateix sentit. «Si no s’hagués bloquejat [la del PP llavors], ja podia estar feta i modificada, o a punt d’estar-ho», es va queixar aquest dilluns Borja Sémper, portaveu del PP.

Sémper va recordar que aquesta lentitud de Pedro Sánchez a reaccionar davant una norma que està permetent revisar condemnes de delinqüents sexuals a la baixa farà que el degoteig de beneficis segueixin durant algunes setmanes més. Només quan entri en vigor la reforma, els que delinqueixin a partir d’aquell dia seran jutjats amb la nova escala de penes, que ara el PSOE proposa modificar. A més, que seguiran les revisions de condemnes ja imposades. El portaveu va atribuir el retard de Sánchez a la «baralla de galls» en el si del Govern entre socialistes i Unides Podem, el partit de la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Els conservadors recolzaran la tramitació urgent «per un sentit mínim de decòrum» i «responsabilitat». El PSOE aconseguirà passar així aquest primer obstacle al Congrés. L’últim serà la votació del canvi legal, d’aquí a unes setmanes, davant la qual el PP encara no ha donat el seu ‘sí’ rotund. El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat als seus estudiar molt bé les modificacions en l’articulat de la llei per no fer «cap altre nyap».

Terminis d’esmenes més curts

Al demanar el PSOE que es faci pel tràmit d’urgència es reduiran els terminis de la iniciativa, en concret en els temps que es deixen per presentar esmenes i també en el seu camí al Senat. En tot cas, el 8-M, el dia de la dona, se celebrarà aquest any probablement amb aquest assumpte encara obert.

Notícies relacionades

Els socialistes, segons ha dit aquest dilluns María Jesús Montero, ministra d’Hisenda i vicesecretària general del partit, estan dialogant «amb molta discreció» amb els seus socis d’investidura i també amb Unides Podem «per arribar a un acord al més aviat possible» sobre la reforma de la llei del ‘només sí és sí’. Preguntada per les paraules de la ministra i líder de Podem, Ione Belarra, que considera que el PSOE vol «tornar al Codi Penal de ‘La manada’», Montero va respondre: «Nosaltres sí que cuidarem el Govern de coalició (..) des del PSOE preservarem el Govern de coalició i evitarem fer qualsevol comentari que sigui ofensiu».

Sémper va defensar la mà estesa a l’Executiu, tot i que aquest no s’ha posat en contacte amb els populars encara. «Per sobre dels interessos de Sánchez i del seu Govern hi ha els interessos del sentit comú i la modificació d’una llei matussera que està perjudicant i revictimitzant les dones», va declarar Sémper per justificar la posició del seu partit. Al portaveu li hauria agradat veure en aquest cas les mateixes presses que quan l’Executiu va aprovar, al desembre, la derogació de la sedició i la reforma de la malversació, «que interessaven als socis independentistes», del cap de l’Executiu.