Prostitució

Només la tercera part de la ciutadania està a favor de castigar per llei els puters

La iniciativa del PSOE per perseguir el proxenetisme i multar els puters dorm en un calaix

Només la tercera part de la ciutadania està a favor de castigar per llei els puters

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

El debat polític i ètic sobre la prostitució és complex, ni tan sols el feminisme hi té respostes unitàries. La societat espanyola també està dividida, com constata el CIS: el 32% de la ciutadania està a favor de castigar els puters, un altre 32% creu que pagar per sexe és inacceptable però no hauria de ser reprotxable legalment, i el 28% opina que és acceptable intercanviar diners per accedir al cos d’una dona.

En plena polèmica per les conseqüències penals de la llei del ‘només sí és sí’, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha preguntat a espanyoles i espanyols per qüestions relacionades amb la violència sexual contra les dones i en aquesta enquesta també ha obtingut l’opinió de la ciutadania sobre la prostitució.

El mapa que dibuixen les respostes és el d’una gran divisió, i la mateixa setmana que es publicaven aquests resultats, el Parlament tornava a abordar, de nou fragmentat, aquest assumpte. El Congrés dels Diputats rebutjava dimecres la creació d’una subcomissió sobre la situació de la prostitució a l’Estat espanyol, com demanava el PNB.

Els nacionalistes bascos pretenien fer un estudi d’aquesta realitat a Espanya «des de tots els vessants» i amb dades verificables per traçar «un diagnòstic veraç que permeti legislar amb objectivitat». I fer-ho abans de decidir si s’introdueixen canvis en el Codi Penal per combatre tota mena de proxenetisme i castigar els puters, com demana el PSOE en una proposició de llei.

Van secundar la proposta Unides Podem, ERC, Bildu, Junts, Cs i la CUP, però la iniciativa només ha sigut una flamarada davant la negativa dels socialistes, els populars i Vox.

«Una qüestió que genera un debat social tan ampli i que està jurídicament indefinida no es pot respondre des del legislatiu amb una resposta exclusivament punitiva i basant-se en criteris només ideològics i gens objectius. Escoltem i després legislem», sol·licitava sense èxit, en la Comissió d’Igualtat, el diputat del PNB Joseba Andoni Agirretxea.

El PNB és conscient que aquest debat està «polaritzat» i estava convençut que la subcomissió serviria tant per als qui defensen la regulació del treball sexual (la CUP, Junts i Cs), com per als partits abolicionistes (PP i PSOE) que consideren que la prostitució sempre equival a explotació sexual.

Però no va poder ser i les postures semblen inamovibles. O, més ben dit, continuen sent inamovibles. Es va constatar l’existència de posicionaments enfrontats en la tramitació parlamentària de la llei del ‘només sí és sí’, que va arribar a estar en perill per la determinació socialista de reforçar el càstig del proxenetisme i la terceria locativa en el Codi Penal, en contra del criteri del seu soci Unides Podem.

I es tornarà a comprovar quan s’hagi de negociar la proposició de llei del PSOE per combatre el proxenetisme (un ‘spin-off’ del desacord de la tramitació del ‘només sí és sí’), que dormisqueja en un calaix del Congrés dels Diputats a l’espera que passi la crisi de la reforma de la llei del ‘només sí és sí’.

El debat sobre la creació d’una subcomissió per conèixer la situació de la prostitució ja ha donat pistes que la discussió política no serà un camí de roses.

Des del PP, la diputada Marta González acusava el PNB de voler impulsar la subcomissió amb l’objectiu de dilatar la tramitació de la proposició de llei del proxenetisme sine die: «Que una persona es lucri de la prostitució aliena no li sembla al PNB un fet reprovable», denunciava.

En sintonia, el PSOE defensava que ser feminista implica qüestionar la prostitució: «Som abolicionistes i arribem a aquest debat amb les coses molt clares. La prostitució no és una feina perquè no hi ha relació laboral en l’explotació sexual de les dones», assegurava la diputada socialista María Guijarro.

«Inscriure els cossos de les dones en el mercat implica deshumanització, implica atemptar contra els drets humans de les dones», afegia.

Igual com passa en la societat espanyola, al Parlament hi ha una gran fragmentació quan es discuteix com es pot legislar sobre la prostitució.

Fonts socialistes detallen a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica, que volen que la ponència que ha d’elaborar la llei contra el proxenetisme es reactivi aviat. El termini d’esmenes va acabar a l’octubre, però el tràmit continua aturat.

Notícies relacionades

És de preveure que a mesura que s’acostin les eleccions, aquesta qüestió es torni a posar a sobre de la taula, ja que és un dels elements diferenciadors del PSOE i Unides Podem en matèria de feminisme. Abans, s’ha de solucionar el desacord sobre la llei del ‘només sí és sí’.

Qui sap, potser en aquestes dues qüestions els socialistes es troben els seus adversaris del PP com a companys de viatge, ja que els populars veuen amb bons ulls tant endurir les penes pels delictes sexuals com castigar tota mena de proxenetisme.