Jordi Martí serà el número dos d’Ada Colau a les eleccions municipals

Colau aposta «per la continuïtat i l’experiència» per aconseguir el seu tercer mandat

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

No hi ha hagut gaire sorpresa: el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, serà el número dos d’Ada Colau a les eleccions municipals. A la pràctica, el dirigent ja ha exercit de mà dreta de l’alcaldessa durant aquest mandat, de manera que la seva escalada de posicions respon a l’ascendència que ha aconseguit dins dels Comuns en els últims quatre anys. La tercera posició de la candidatura serà per a la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz. Una llista que Colau ha titllat com una aposta per la «la continuïtat i l’experiència».

Martí culmina així un trajecte que va començar l’any 2015, quan liderava el PSC a Barcelona i va perdre les primàries contra Jaume Collboni per ser alcaldable. Després d’un breu flirteig amb ERC, va acabar acceptant el càrrec de gerent de l’Ajuntament que Colau li va oferir poc després de prendre possessió de l’alcaldia. Quatre anys després, el 2019, havia estret tant el vincle amb els Comuns que es va afegir al vuitè lloc de la llista electoral. Ara Martí exercirà de tàndem electoral amb Colau, un rol que el 2019 va assumir Joan Subirats fins que va dimitir el 2021 amb la intenció de retirar-se, tot i que cinc mesos després va acceptar el càrrec de ministre d’Universitats en substitució de Manuel Castells.

Notícies relacionades

Perquè Janet Sanz pugui presentar-se per tercera vegada a la llista de Barcelona en Comú haurà de passar pel mateix procediment que Colau per optar a un tercer mandat, i això suposa sotmetre-ho a votació de la militància. El codi ètic de la formació limita a dos els mandats en què es pot mantenir al consistori un càrrec electe, però inclou una excepció per optar-hi una vegada més si així ho avalen les bases. Cal dir que Sanz és, en realitat, regidora del consistori des de l’any 2011, tot i que llavors ho era per la candidatura d’ICV-EUiA.

Per a la confecció de la candidatura, Colau ha mantingut vuit reunions amb Barcelona en Comú per recollir els criteris que la formació considerava que s’havien de tenir en compte. El de la capacitat de gestió va ser especialment valorat, així com la combinació amb persones representatives de moviments socials de pes a la ciutat i als barris en àmbits com la lluita contra les desigualtats i l’emergència climàtica.