Visita a París

Vargas Llosa lamenta el poc reconeixement a Espanya a Joan Carles I

  • El monarca emèrit acompanya l’escriptor hispanoperuà a la cerimònia del seu ingrés a l’Acadèmia Francesa

  • Joan Carles té previst participar divendres en un sopar a l’Elisi amb Macron, Vargas Llosa i Javier Cercas

Vargas Llosa lamenta el poc reconeixement a Espanya a Joan Carles I

EFE/TERESA SUAREZ

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

L’escriptor hispanoperuà Mario Vargas Llosa ha criticat aquest dijous a París el poc reconeixement que tenen els espanyols al rei emèrit Joan Carles I. «Espanya no ho està fent del tot bé. Hi hauria d’haver més reconeixement per al rei», va lamentar l’autor de Conversación en La Catedral en declaracions a diversos mitjans, entre els quals EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, després de la cerimònia del seu ingrés a l’Acadèmia Francesa. D’ell «depèn molt la llibertat» de què avui dia gaudim, va afegir.

L’emèrit ha acompanyat el premi Nobel de literatura del 2010 en aquest acte, que l’ha convertit en el primer autor que no escriu en francès que forma part de la cèlebre institució gal·la. Vargas Llosa, que el 2011 va ser condecorat marquès pel llavors rei espanyol, l’havia convidat expressament.

Joan Carles, que va viatjar en un avió privat des d’Abu Dhabi fins a París, ha assistit a la cerimònia juntament amb la Infanta Cristina. Es tracta d’un dels pocs viatges públics a un país europeu de l’exmonarca des que a l’estiu del 2020 va decidir anar-se’n d’Espanya, enmig de les crítiques pels diferents affaires que l’esquitxaven, arxivats tots el 2022 per la fiscalia del Tribunal Suprem. El maig de l’any passat, havia assistit a una regata a Galícia en la seva única visita pública a territori espanyol des que se’n va anar a viure als Emirats Àrabs.

Divendres soparà amb Macron

Divendres soparà amb Macron«Estic molt bé. Encantat de veure-us», va dir Joan Carles, de 85 anys, a la premsa quan va arribar al monumental edifici de l’Institut de França, on va entrar vestit amb un vestit blau marí i una corbata granada i caminant amb l’ajuda d’un bastó. Durant la cerimònia, es va asseure a la primera fila juntament amb la seva filla Cristina, un honor que no van tenir la resta dels convidats. «Ha sigut rei d’Espanya. No el tractarem com si fos el conserge [...]. Devem això a Espanya. És el pare del rei actual», va afirmar en declaracions a ‘El País’ Hélène Carrère d’Encausse, directora de l’Acadèmia Francesa.

Notícies relacionades

A part de la seva presència a la cerimònia d’ingrés de Vargas Llosa, pocs detalls es coneixen sobre l’estada de l’exmonarca a la capital francesa. L’Ambaixada espanyola a París va indicar que no s’allotjarà al seu edifici. També va insistir que es tracta d’una «visita privada». De fet, no se sap fins quan es quedarà a França i si tornarà directament als Emirats al concloure la seva visita.

«Com que està de capa caiguda, el recordo», va dir Vargas Llosa en declaracions al diari del grup Prisa sobre la seva invitació a l’emèrit. Joan Carles, segons el mateix mitjà, soparà divendres a l’Elisi amb el president francès, Emmanuel Macron, Vargas Llosa i amb Javier Cercas, autor d’Anatomía de un instante. Una trobada que no ha sigut confirmada per la presidència francesa ni per altres fonts oficials.