Bons culturals

El Suprem anul·la l’exclusió dels espectacles taurins del Bo Cultural Jove del Govern

L’alt tribunal entén que ni en l’expedient ni en el propi reial decret hi ha raons que expliquin l’eliminació d’aquests espectacles i diu que no li competeix resoldre si es tracten de manifestacions culturals

El Suprem anul·la l’exclusió dels espectacles taurins del Bo Cultural Jove del Govern
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat, per falta de justificació, l’exclusió dels espectacles taurins de l’àmbit d’aplicació del Bo Cultural Jove aprovat pel Govern, que està dotat amb 400 euros anuals.

La Sala Contenciosa Administrativa ha estimat el recurs interposat per la Fundació Toro de Lídia contra el reial decret 210/2022, de 22 de març, segons el qual s’estableixen les normes reguladores d’aquest bo i anul·la l’expressió «i taurins» de l’article 8.2.

Aquest precepte establia que no eren subvencionables els espectacles taurins, a més dels esportius, l’adquisició de productes de papereria, llibres de text curriculars, equips, ‘software’, ‘hardware’ i consumibles d’informàtica i electrònica, material artístic, instruments musicals, moda i gastronomia.

Explicacions «insuficients»

El Suprem explica que no li competeix resoldre si els espectacles taurins són manifestacions culturals, ja que ha sigut el mateix legislador el que ho ha fet en sentit afirmatiu al regular la tauromàquia com a patrimoni cultural. Hi afegeix que el Tribunal Constitucional també ha deixat clara la naturalesa cultural dels espectacles taurins.

Amb tot, l’alt tribunal entén que ni en l’expedient ni en el propi reial decret hi ha raons que expliquin l’exclusió. «No ens semblen vàlides a l’efecte les que ofereix el preàmbul, ja que únicament diu que els espectacles taurins es fomenten a través d’altres instruments i que cada administració té capacitat per decidir lliurement els sectors o activitats d’interès o utilitat pública que fomenta i de quina manera ho fa», exposa el TS.

La sentència, ponència del magistrat Pablo Lucas, creu que aquestes explicacions genèriques són «insuficients» quan hi ha disposicions legals específiques que imposen als poders públics l’obligació d’actuar positivament en un determinat àmbit, tal com succeeix amb el de la tauromàquia, i reclama «una justificació singular de prou entitat de per què es deixen fora del Bo Cultural Jove».

Una nova generació

A més, emfatitza que «no hi ha una identitat o connexió» entre els espectacles taurins i les altres activitats que han quedat fora de l’ajuda de 400 euros «que permeti deduir la raó de l’exclusió».

Notícies relacionades

El Suprem adverteix també que «la consistent en el Bo Cultural Jove té una projecció de caràcter general i, a més, pot considerar-se qualificada en tant que es dirigeix a una nova generació, o sigui, mira al futur representat pels joves –segons el dictamen del Consell d’Estat, gairebé 500.000–, perspectiva que és fonamental quan de la conservació i promoció del patrimoni cultural es tracta».

«No hi ha, doncs, entre les actuacions ressenyades i el Bo Cultural Jove –que comporta 210 milions d’euros segons la memòria esmentada– la proporció necessària per concloure que es dispensa a la tauromàquia un tractament equilibrat amb la significació que té reconeguda pel legislador», conclou.