Fons de Sostenibilitat

Urkullu i Calviño acorden que Euskadi decideixi els projectes a finançar pel fons de sostenibilitat

Sánchez es compromet per escrit amb els projectes bascos d’interconnexions transfrontereres en transport i energia

Urkullu i Calviño acorden que Euskadi decideixi els projectes a finançar pel fons de sostenibilitat
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha anunciat que el Govern basc decidirà els projectes d’Euskadi que finançarà el fons de sostenibilitat de les comunitats autònomes, i que els préstecs rebuts pel MRR no computaran en el dèficit d’autonomies, com ha acordat aquest divendres amb la vicepresidenta primera de l’Executiu d’Espanya, Nadia Calviño.

A més, el president espanyol, Pedro Sánchez, s’ha compromès per escrit amb els projectes bascos d’interconnexions transfrontereres en transport i energia i ha mostrat la seva «aposta pel potencial d’Euskadi en matèria d’hidrogen verd».

Urkullu i la ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, han comparegut junts al Lehendakaritza després de mantenir una reunió al palau d’Ajuria Enea, a Vitòria.

Els acords

En la seva intervenció, el ‘lehendakari’ ha explicat els sis apartats amb els compromisos acordats en la trobada. En primer lloc, s’ha referit al fons de sostenibilitat de les comunitats autònomes, dotat amb 20.000 milions d’euros.

En aquest sentit, l’acord estableix que «la decisió dels projectes a finançar correspon al Govern basc, lògicament, en el marc dels àmbits marcats per Europa». «Rebem així resposta a la demanda de participació en el Perte regional», ha assegurat.

Respecte a les visites institucionals a Euskadi dels comissionats dels Perte del vehicle elèctric i connectat, la descarbonització industrial, l’agroalimentari i la microelectrònica i semiconductors, l’Executiu autonòmic organitzarà sessions informatives en les quals participaran els sectors implicats de cada àmbit.

Corredor basc de l’hidrogen

En tercer lloc, sobre el corredor basc de l’hidrogen, el ‘lehendakari’ ha rebut el compromís escrit per part del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els projectes bascos relacionats amb les interconnexions transfrontereres en matèria de transport i energia, a més de mostrar la seva «aposta pel potencial d’Euskadi en matèria d’hidrogen verd».

«Euskadi és una de les regions on s’ubicarà un dels projectes innovadors i on, a més, discorrerà un dels primers eixos de la xarxa troncal de l’hidrogen verd. Així mateix, s’analitzarà una proposta d’emmagatzematge subterrani d’hidrogen a Euskadi», ha remarcat Iñigo Urkullu.

Urkullu també ha explicat que s’ha acordat que els préstecs rebuts del Mecanisme de Recuperació i Resiliència no computaran en el dèficit de les comunitats autònomes, «sempre que es mobilitzin a través d’operacions financeres, però sí que computaran en el deute, «de manera que cada comunitat decidirà la conveniència de la seva utilització».

Segons ha assenyalat el ‘lehendakari’, aquesta és la via acordada per encarrilar la resposta a la figura demandada pel Govern basc per al bo MRR.

Notícies relacionades

En relació amb el fons de bonificacions de l’isocietats (R+D) i fons de reforma d’inclusió social (IMV), s’ha acordat que aquestes figures seran analitzades entre els equips tècnics dels dos Governs, de manera que «es garanteixi el compliment del concert econòmic basc».

Per a això, segons ha explicat Urkullu, articularan un grup de treball tècnic específic i ha precisat, respecte a les disfuncions detectades en els imports transferits a Euskadi, que s’ha aconseguit reprogramar el programa de banda ampla en polígons industrials, mentre que la resta de disfuncions es canalitzaran a través de les relacions bilaterals.