Aniversari

Felip VI celebra els seus 55 anys en un dia sense actes oficials

El Rei passa el seu aniversari sense la princesa Elionor, que prossegueix els seus estudis de batxillerat a Gal·les, i sense el seu pare, Joan Carles I, que es manté allunyat de la Zarzuela des que va marcar a Abu Dhabi

Felip VI celebra els seus 55 anys en un dia sense actes oficials
2
Es llegeix en minuts

Felip VI celebra aquest dilluns el seu 55è aniversari, en una jornada en la qual no té cap acte públic i que preveu celebrar en família, tot i que, igual que l’any passat, ho farà sense la princesa Elionor, que prossegueix els seus estudis de segon de batxillerat a l’internat de Gal·les (Regne Unit).

A l’absència de la seva filla gran s’hi suma la del seu pare, el rei Joan Carles, que es manté allunyat del palau de la Zarzuela des que va marxar a Abu Dhabi l’agost del 2020.

Tots dos es van veure el dia 16 a Atenes als actes fúnebres de Constantí de Grècia, germà de la reina Sofia.

Al cementiri de Tatoi, van protagonitzar una escena d’afecte quan Felip VI es va acostar a Joan Carles amb un somriure per fer-li dos petons i una abraçada com a comiat.

Feia tres anys, des del funeral de la infanta Pilar de Borbó, germana del rei emèrit, el gener del 2020, que no hi havia imatges d’una salutació en públic entre pare i fill.

És el quart any consecutiu en què el Rei té buida la seva agenda institucional el dia del seu aniversari.

Com és habitual, la casa reial no informa de les activitats privades del cap de l’Estat, que, previsiblement, ho celebrarà amb la reina Letizia, que tampoc té cap acte avui, i la infanta Sofia.

L’última vegada en què Felip VI va tenir una aparició el dia del seu aniversari va ser el 2019, quan va complir 51 anys, que va festejar a l’Iraq amb les tropes espanyoles destinades a la missió que hi havia en marxa llavors al país asiàtic.

El 2018, quan va fer els 50, la celebració va tenir un caràcter especial, ja que va imposar el Toisó d’Or a la princesa Elionor, al que va ser el primer acte institucional de l’hereva al tron.

Dies abans, la casa reial va difondre imatges de vídeo i fotografies dels reis i les seves filles en la seva activitat quotidiana, una cosa inèdita fins ara.

A més de commemorar al juny el novè aniversari del seu regnat, Felip VI afronta un any que estarà marcat per la majoria d’edat de la princesa d’Astúries, que complirà els 18 el 31 d’octubre.

Notícies relacionades

Serà el moment en què jurarà la Constitució al Congrés, si bé el Govern encara no ha confirmat la data exacta en la qual ho farà, ja que el mateix dia en què arriba a la majoria d’edat es preveu que estiguin dissoltes les Corts Generals per la convocatòria de les eleccions generals a finals d’any.

Amb motiu de l’aniversari del Rei, l’associació Concòrdia Reial Espanyola ha promogut una iniciativa perquè ajuntaments, edificis i monuments emblemàtics de nombroses ciutats d’Espanya s’il·luminin de vermell carmesí, el color de l’estendard del monarca.