Dos exregidors del PSC accepten una pena menor per coaccions a hotels de l’1-O

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els exregidors del PSC a l’Ajuntament de Pineda de Mar, Carmen Aragonès i Jordi Masnou, del PSC, han acceptat aquest dimarts la pena d’un any de presó i inhabilitació per les coaccions exercides davant els amos de dos hotels d’aquesta localitat, on dormien membres de les forces de l’ordre públic desplaçat a Catalunya amb motiu del referèndum unilateral de l’1-O. Les defenses d’aquests dos imputats han arribat abans del judici, que se celebra a l’Audiència de Barcelona, a un acord amb el fiscal contra els delictes d’odi, Miguel Ángel Aguilar, que els ha aplicat l’atenuant de dilacions indegudes i ha rebaixat la petició de condemna, que inicialment era de tres anys de presó. La vista, per tant, només continuarà contra el que el 2017 era cap de la policia municipal, Carles Santacreu, que no ha pactat amb el ministeri públic.

La fiscalia sosté que en dos hotels de la localitat, Checkin Pineda i el Checkin Montpalau, es van allotjar, a finals de setembre del 2017, un total de 486 membres de la Policia Nacional desplaçats a Catalunya per la consulta sobiranista. Durant els primers dies no hi va haver problemes i l’hostalatge i els serveis contractats es van prestar amb normalitat, fins l’endemà del referèndum unilateral, el 2 d’octubre. Aquella nit els llavors regidors acusats es van presentar a un dels establiments amb el «ferm propòsit» de comminar els propietaris de la cadena hotelera, «prevalent-se de l’autoritat que representaven», perquè expulsessin els agents que s’allotjaven als seus locals.

Màxima autoritat

Notícies relacionades

L’acusació pública afirma que Carmen Aragonès, com a màxima autoritat municipal, ja que l’alcalde no hi era, es va adreçar directament al director de l’hotel Checkin Pineda i el va comminar perquè desallotgés el contingent de policies nacionals allotjats als dos establiments. Davant aquesta exigència, el director la va posar al telèfon amb el gerent de la cadena, que li va manifestar la seva negativa a complir la seva petició, ja que no hi havia cap problema amb els agents. El director de la cadena ha admès aquest dimarts al judici que la discussió va anar pujant de to.

L’acusada, «per incrementar la seva pressa» sobre el directiu, remarca el fiscal, va passar el telèfon a l’altre imputat, Jordi Masnou, «que en la seva qualitat de responsable de l’urbanisme municipal», va dir al gerent, «en tot desafiador i comminatori», que havia de fer fora «aquests clients sí o sí». Al rebre un ‘no’ per resposta, l’imputat, «pegant crits», li va assegurar que «ell era el que manava allà, que si ell deia blanc era blanc», i va amenaçar que, si no desallotjava els policies, «li tancaria l’hotel l’endemà i que estaira tancat cinc anys». Posteriorment, al carrer es va convocar una manifestació en què van participar unes 800 persones.