Política catalana

Salvador Illa apressa el Govern a acceptar la seva proposta de «mínims» o buscar altres suports

El primer secretari del PSC ha retret al president que descarti la inversió pública oferta pel Govern espanyol

Salvador Illa apressa el Govern a acceptar la seva proposta de «mínims» o buscar altres suports

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PSC, Salvador Illa, ha advertit aquest dissabte el Govern que la seva proposta per aprovar els Pressupostos d’aquest 2023, que inclou l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, allargar la B-40 i el Hard Rock a Tarragona, és de «mínims» i un «tot», per deixar clar al president Pere Aragonès que, si no l’accepta íntegrament, haurà de buscar altres suports.

En un acte a Premià de Mar, Illa ha insistit que les mesures que planteja el seu partit són «necessàries» perquè Catalunya recuperi el «camí de l’excel·lència», i per això ha apressat l’Executiu monocolor d’ERC a anunciar si les accepten i a deixar, així, d’«amagar el cap sota l’ala» i posposar decisions que no els resulten «còmodes».

La Generalitat, per la seva banda, manté la petició de «responsabilitat i sentit comú» tant al PSC com a JxCat per tancar d’una vegada un pacte per als comptes públics catalans. Pel que fa als grans projectes, el Govern continua traient-los de la negociació dels comptes, malgrat l’exigència socialista.

Una oferta de mínims

Illa ha rebutjat parlar d’ultimàtums o d’ofertes a «tot o res», però ha remarcat que la proposta que el PSC va plantejar al Govern l’última setmana de l’any suposa un «tot», ja que no «es pot separar una part per dir ‘això sí i això no’». «A partir d’aquí, el PSC poc més ha d’afegir, qui ha de parlar ara és Aragonès», ha indicat.

«¿Quin sentit té donar els Pressupostos a un Govern que no vol governar perquè no vol decidir, que amaga el cap sota l’ala?», s’ha preguntat el líder de l’oposició, i ha assegurat també que el PSC està disposat a assumir «la part del cost» que li correspon com a grup per impulsar els Pressupostos d’ERC malgrat la seva debilitat parlamentària.

Així, ha apel·lat a la «responsabilitat» del cap de l’Executiu perquè doni una resposta «clara, precisa i confiable» al plantejament socialista i que, en cas de no acceptar-la, busqui el suport d’altres grups. «Amb algun ha governat fins fa poc», ha dit en al·lusió a Junts.

La inversió del Govern central

Illa ha remarcat que la proposta del PSC inclou projectes molt de temps ajornats, com l’ampliació de la ronda del Vallès, la B-40, que fa 40 anys que està «encallada». «A Catalunya hi ha massa gent que troba a faltar el passat recent per evitar enfrontar-se al futur i decidir les coses que s’han de decidir avui per millorar el futur», ha lamentat.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha assenyalat que els Pressupostos han de servir per generar prosperitat amb inversions públiques i privades –com el projecte del Hard Rock–, impulsar una fiscalitat que no provoqui «desavantatge competitiu» respecte a altres territoris i potenciar un entorn de seguretat jurídica i una administració eficient.

Per aquesta raó, s’ha preguntat quin sentit té que, en un moment «tan complex» com l’actual, els Pressupostos no aprofitin els mecanismes i les possibilitats d’inversió pública que ofereix el Govern central, com la millora de Rodalies, l’ampliació de l’aeroport i la de la ronda nord del Vallès (la B-40), que creu que es poden fer «molt bé» i amb respecte al medi ambient i que compten amb el suport del Parlament i del territori.