Pasqua Militar

Felip VI assegura que la «brutal» invasió russa d’Ucraïna demostra la necessitat d’augmentar la inversió en Defensa

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI ha assegurat que la invasió feta per Vladímir Putin sobre Ucraïna demostra la necessitat d’augmentar la inversió en material militar. El cap de l’Estat ha dedicat bona part del seu discurs a la Pasqua Militar a aquesta guerra que ha sacsejat el tauler internacional i ha provocat una greu crisi energètica. El Rei ha parlat de la invasió com una «injustificable, il·legal i brutal agressió» al poble d’Ucraïna i ha advertit que «posa en risc seriós la seguretat europea».

Notícies relacionades

Per aquesta raó, veu obligat dotar els exèrcits espanyols i l’Armada «dels recursos necessaris que garanteixin una formació de la màxima qualitat, unes capacitats militars suficients i d’avantguarda tecnològica, i una operativitat flexible i adequada». El Govern de Pedro Sánchez s’ha compromès a dedicar el 2% del PIB a material de Defensa el 2029 i per a això ha augmentat ja la suma als Pressupostos Generals del 2023 fins a l’1,2%. En total, el ministeri de Margarita Robles disposarà l’any vinent de 15.000 milions d’euros.

Aforament com abans de la covid

A l’acte celebrat com és habitual al Palau Reial de Madrid també hi han participat el president del Govern i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a més de la cúpula militar al complet. Després de dos anys de restriccions per la covid, el Saló del Tron del Palau Reial s’ha tornat a omplir amb 170 convidats en aquesta festa dels militars que obre l’any castrense. L’origen de la Pasqua Militar es remunta al 1782, quan Carles III va aprovar unes ordenances per tenir un nou exèrcit i una marina més capaços de respondre al setge que llavors patia per part d’Anglaterra.