Memòria democràtica

Marlaska ordena retirar les medalles a Billy el Niño i altres implicats en la repressió franquista

La llei faculta el Govern a anul·lar condecoracions concedides a encausats per tortures

Marlaska ordena retirar les medalles a Billy el Niño i altres implicats en la repressió franquista

AFP Gerard Julien

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El policia Antonio González Pacheco, més conegut com Billy el Niño, ha perdut les seves dues medalles al mèrit policial i les dues creus pensionades amb distintiu vermell perquè l’Estat no el considera digne de merèixer-les. El ministre Fernando Grande-Marlaska ha ordenat incoar el procés de revisió de les condecoracions a qui va ser torturador destacat dels calabossos de la Brigada Politicosocial a la seu madrilenya de la Direcció General de Seguretat i també a quatre guàrdies civils colpistes, en aplicació de la llei de memòria democràtica.

Aquesta nit de Cap d’Any, el descens de la bola del rellotge de la Puerta del Sol tindrà valor de metàfora per als que van patir en aquest edifici. Cinc pisos més a baix, als soterranis d’aquest edifici, als anys 60 i 70 Billy el Niño penjava comunistes i sindicalistes estudiantils d’una barra i els utilitzava per practicar cops de karate, o submergia els seus caps en aigües brutes fins al desmai, o els pegava amb guies telefòniques. Caçant i turmentant membres de l’oposició antifranquista a Madrid es va guanyar part de les 18 felicitacions que obraven en el seu historial i va aplanar el camí cap a la consecució de les quatre destacades medalles, una d’or i una de plata, del seu currículum.

Interior li retira les condecoracions després de la seva mort. González Pacheco va morir de covid el 7 de maig del 2020, quan encara no estava aprovada la llei per la qual finalment, i sense possibilitat de plets, el ministeri li anul·la els honors que va anar acumulant, els últims per mer torn d’experiència sota el Govern de Mariano Rajoy i amb un plet per la via contenciosa contra el de José Luis Rodríguez Zapatero.

Guàrdies civils

La decisió de tramitar la retirada d’honors comunicada aquest divendres per Interior afecta també quatre oficials de la Guàrdia Civil condemnats per la seva participació en l’intent de cop d’Estat del 23-F: Vicente Carricondo, Pedro Izquierdo, César Álvarez i Jesús Alonso. Tots ells eren tinents el dia en què van entrar al Congrés i tots van continuar la seva carrera a l’Institut Armat, guanyant metalls per lluir a la pitrera dels seus uniformes.

Els guàrdies que ara perden premis i medalles per disposició ministerial es van retirar al seu dia amb llocs de treball de coronel (Álvarez i Carricondo) i de tinent coronel (Izquierdo i Alonso) i després d’haver exercit càrrecs de responsabilitat en unitats com a Trànsit i el Servei d’Informació.

Tres dels quatre desposseïts avui dels seus honors, Carricondo, Alonso i Álvarez, van actuar sota el comandament del llavors capità –acusat de tortures com també ho va ser Billy el Niño– Jesús Muñecas, l’oficial que va anunciar als diputats segrestats que arribaria una autoritat «militar, per descomptat», i que va ser apartat del servei després del judici del 23-F.

Imperatiu legal

Les medalles de Billy el Niño ja havien sigut objecte de polèmica quan les van descobrir alguns denunciants de tortures per a la querella argentina contra la repressió franquista, al final de l’etapa Rajoy. El ministre Marlaska va demanar un informe intern a la Policia sobre aquestes condecoracions, però el ministeri havia pogut avançar poc fins ara en el procés de retirada.

La llei de memòria democràtica, que va entrar en vigor el 21 d’octubre, estableix a l’article 42 que poden revisar-se les disposicions de concessió de condecoracions i recompenses si qui les rep les va guanyar per «haver format part de l’aparell de repressió de la dictadura franquista» i per «haver realitzat actes o observat conductes manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels drets humans».

Notícies relacionades

La disposició addicional III d’aquesta llei fa menció específica a les condecoracions policials i l’Orde al Mèrit de la Guàrdia Civil i contempla que el Consell de Ministres o el titular de la cartera d’Interior revisin aquests premis, introduint per primera vegada el concepte d’«actes incompatibles» amb les exigències d’honorabilitat que regeixen les medalles al Mèrit Policial o de l’institut armat.

Totes les retirades de medalles que ha decidit Interior impliquen la pèrdua dels beneficis econòmics, pagues o afegits que comportaven.