Cambra Baixa

Batet nega les peticions de la dreta per suspendre el ple: «No hi ha raó ni obstacle»

PP, Vox i Cs demanen a la presidenta del Congrés que ajorni el ple fins al pronunciament del Tribunal Constitucional, la decisió del qual sobre el procediment legislatiu seguit per la reforma del Codi Penal esperarà almenys fins dilluns

Batet nega les peticions de la dreta per suspendre el ple: «No hi ha raó ni obstacle»
2
Es llegeix en minuts
Ángel Alonso Giménez

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha rebutjat les peticions que el PP, Vox i Cs han formulat aquest dijous, a l’hemicicle de la Cambra, per suspendre el ple extraordinari convocat per modificar els delictes de la sedició, la malversació, i a més, canviar les lleis del poder judicial i del Tribunal Constitucional. «Al Congrés dels Diputats no se li ha comunicat formalment cap recurs o resolució presa» per l’òrgan de garanties constitucionals. En conseqüència, ha dit la diputada socialista que exerceix la tercera autoritat de l’Estat, «no hi ha raó ni obstacle per no continuar procediment legislatiu».

Batet ha respost així a les sol·licituds que successivament han plantejat el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros; la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas; i la secretària general del PP, Cuca Gamarra. Els tres han destacat les anomalies que, segons els seus criteris, han caracteritzat el tràmit. No només la velocitat del procediment ha motivat les protestes d’aquests tres partits, sinó, sobretot, la inclusió de dues esmenes que no tenen res a veure amb el Codi Penal: tenen a veure amb els models de designació dels magistrats del Tribunal Constitucional, que en una de les seves quotes no es renova des de fa mig any.

Sobre això la Taula ha rebut dos escrits de reconsideració, un del PP i una altra de Cs. Han dit les portaveus de les dues formacions que no s’ha decidit gens respecte a això, cosa que hauria de provocar un retard del ple. Però, sobretot, el que ha de portar a l’ajornament del ple no és això, sinó el compàs d’espera en què ha entrat el Constitucional.

Batet ha informat els diputats que aquestes reconsideracions s’han debatut ja als òrgans parlamentaris preceptius, és a dir, en la Junta de Portaveus, que és el que fixa els ordres del dia dels plens, és a dir, els continguts. Dimarts passat, els grups van discutir i la majoria va resoldre que el ple d’aquest dijous, ple sobrevingut, s’havia de celebrar. A més, com ha recordat Batet, «en cap cas les reconsideracions tenen caràcter suspensiu» dels cursos parlamentaris.

La presidenta, tot seguit, ha fet una defensa de «la potestat legislativa i de l’autonomia» del Parlament. Aquest ple respon «a una democràcia deliberativa». «Continuarem amb el ple reglamentàriament convocat i seguirem amb l’ordre del dia previst».

Notícies relacionades

Després d’això, el grup de Vox ha abandonat l’hemicicle, no així el del PP. Tampoc els diputats de Cs se n’han anat. De fet, Arrimadas ha sigut la que ha intervingut en primer lloc.

En la seva al·locució, des de l’escó, Espinosa de los Monteros ha exigit l’aplicació de «mesures cautelaríssimes» perquè no tingués lloc el ple. Gamarra ha destacat que els drets dels diputats, amb el tràmit, han sigut lesionats. Arrimadas ha comparat la situació amb la Catalunya del 2017, i això ha dit a Batet: «Li dic el mateix que vaig dir a –Carme– Forcadell el 2017: no ho permeti».