Baròmetre del GESOP

Enquesta: la majoria dels espanyols recolzen l’impost a la banca i la limitació dels lloguers

El 54,5% dels ciutadans estan d’acord a gravar les entitats financeres i les elèctriques i una tercera part rebutja els tributs

Enquesta: la majoria dels espanyols recolzen l’impost a la banca i la limitació dels lloguers
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Amb la regulació per llei del preu de les vivendes de lloguer i els impostos extraordinaris a la banca i les energètiques, el Govern ha volgut pal·liar els efectes de la inflació i, de passada, exhibir múscul d’esquerres en la recta final de la legislatura, amb el cicle electoral a quatre passes i la pressió de les dretes a sobre. Les dues mesures estan avalades per la majoria dels espanyols, però també en els dos casos es dona un alt percentatge de desaprovació, segons consigna el baròmetre del novembre del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per al grup Prensa Ibérica. Amb tot, els tributs provoquen molta més divisió entre els votants que la regulació dels lloguers.

El 54,5% dels espanyols estan d’acord a gravar les entitats financeres i les companyies elèctriques en l’actual context d’augment dels preus com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna, tot i que un de cada tres ciutadans (32,8%) són contraris als nous impostos. El 12,7% no es pronuncia sobre la qüestió. El treball de camp del sondeig es va elaborar, a partir de 1.001 entrevistes, del 21 al 24 de novembre, és a dir, la setmana en què el Congrés va aprovar els nous impostos amb 186 vots a favor (PSOE, Unides Podem, ERC, EH Bildu, Junts, Més País, CUP, Compromís, CC, BNG, PRC i Terol Existeix), 152 en contra (PP, Vox, Cs, UPN i Fòrum Astúries) i 10 abstencions (PNB i PDECat).

En sintonia amb els seus respectius partits, només entre els votants de formacions de dretes hi ha una majoria en contra dels gravàmens, tot i que 3 de cada 10 electors del PP i també de Ciutadans els donen suport. Entre els votants del PSOE, el suport als tributs és del 68%, tot i que 2 de cada 10 electors socialistes (21,3%) no comparteixen la mesura. Per autonomies, Catalunya, Galícia i Euskadi presenten el suport més gran als impostos, amb percentatges per sobre del 60%, mentre que la divisió més destacada es dona a les Castelles, amb un 46,6% d’aprovació per un 42% de rebuig.

Més consens hi ha quant a la regulació per llei del preu dels lloguers, que compta amb el suport de dos terços de la ciutadania (68,7%) i el rebuig d’una quart part (25,9%). La iniciativa, que va provocar friccions entre els socis del Govern, és recolzada majoritàriament pels diferents electorats, també pel de Cs i el del PP, tot i que en aquests dos casos una tercera part es manifesta contrari. Només entre els votants de Vox hi ha més opinions en contra (49.9%) que a favor (40,5%).

La sensibilitat que té la qüestió del lloguer entre la població més jove es deixa notar en l’enquesta: el percentatge de suport a la regulació puja fins al 84,5% en la franja d’edat de 18 a 29 anys, i retrocedeix fins al 62% entre els ciutadans de 45 a 59, sector en què predomina la compra de vivenda per sobre del lloguer. També hi ha diferències significatives en funció d’on es viu: a les localitats de fins a 500.000 habitants, el suport de la limitació se situa al voltant del 70%, mentre que a les grans ciutats baixa fins al 58,8%. Catalunya, el País Basc i les Canàries són les comunitats on el suport a la regulació s’acosta o supera el 80%, mentre que a la resta d’Espanya oscil·la entre el 58% i el 67%.

Notícies relacionades

Entre homes i dones també es constata una certa bretxa, amb més suport a la limitació de preus per part d’elles. El 74,6% de les dones i el 62,4% dels homes avalen la regulació. Per nivell d’estudis, la franja de població amb estudis alts és més crítica amb la mesura que la resta.

Fitxa tècnica