Últim any de la legislatura

El PSOE i Unides Podem aposten per arribar junts a les eleccions generals per vendre estabilitat

  • Els morats veuen necessari tirar endavant algunes de les normes més emblemàtiques per arribar fortes als comicis

  • Els socialistes estan preocupats per les contínues enganxades entre Díaz i els ministres de Podem pel llançament de Sumar

El PSOE i Unides Podem aposten per arribar junts a les eleccions generals per vendre estabilitat
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Les discrepàncies entre el PSOE i Unides Podem s’han anat convertint en un murmuri constant que en ocasions puja d’intensitat i sembla que hagi d’estripar les costures del primer Govern de coalició de la recent etapa democràtica. Allò que Pedro Sánchez va dir quan va presentar el seu primer Consell de Ministres, el gener del 2020, que l’Executiu tindria «diverses veus, però una sola paraula» s’ha complert dificultats en algunes ocasions, però fins ara poden dir que han evitat el divorci. I el pla de les dues formacions és continuar així: arribar junts a la cita de les generals, que, si Sánchez manté el que ha dit, se celebraran a finals de l’any vinent.

L’oposició de dretes, de vegades carregada de raons i d’altres per mera estratègia per desgastar, assenyala amb dits inquisidors les desavinences entre els ministres per denunciar inestabilitat, bronca, caos. Però, malgrat el soroll, segueixen allà. I, com han insistit el president i diversos ministres aquestes setmanes, el Govern es manté mentre altres països, com el Regne Unit i Itàlia, viuen greus crisis polítiques i afegeixen més tensió a la difícil situació derivada de la covid i de la guerra a Ucraïna.

Enfrontar les enquestes

Segons fonts de les direccions de les dues formacions, socialistes i morats comparteixen l’estratègia de mantenir la coalició fins a les urnes i vendre estabilitat. Pel camí, tots dos veuran quin múscul tenen en les autonòmiques i municipals de maig. «Si sabéssim que el PSOE pot arribar a una majoria còmoda per necessitar un nombre d’escons mínim, potser tindria sentit trencar abans d’arribar a les eleccions, però no és el cas», afirma un alt càrrec del PSOE que va a les reunions de matines que cada dilluns al matí organitza Sánchez a la Moncloa.

Segons la majoria dels sondejos publicats últimament, els socialistes, que ara tenen 120 escons, arribarien amb penes i treballs als 110, molt lluny dels 176 que marquen la majoria absoluta. En aquests moments, la suma amb Unides Podem arriba als 153, una xifra a la qual han d’afegir nacionalistes i independentistes per tirar endavant les seves iniciatives al Congrés.

La realitat de les enquestes tampoc és encoratjadora per als morats, que dels 35 del 2019 baixarien a 28. En la direcció d’Unides Podem coincideixen en la necessitat de continuar treballant durant la resta de legislatura per intentar millorar aquestes expectatives. «A la gent li has de donar raons per revalidar el Govern», assenyala una font de la cúpula d’Unides Podem que assegura que l’Executiu ha de continuar aprovant lleis fonamentals, com la reforma de la coneguda com a ‘llei mordassa’ o les normes de vivenda i trans, per arribar a les eleccions amb més força.

En aquest sentit, fonts pròximes a la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, admeten que queda un «any llarg» en què es continuaran «mostrant les diferències» que tenen amb el PSOE, però demostrant que «junts es pot treballar». L’opció de trencar el Govern no està sobre la taula. «Seria irresponsable davant la situació complexa que viu el país», afirmen les mateixes fonts que recorden el fracàs dels governs de coalició que van formar el PP i Cs a la Regió de Múrcia, a la Comunitat de Madrid i a Castella i Lleó.

Xoc a l’ala morada

La dificultat no només rau en com gestionin la seva relació l’any vinent socialistes i morats, sinó també en les dinàmiques que es generin en el si d’Unides Podem amb el llançament de Sumar per part de Díaz. La també ministra de Treball i els dirigents de Podem fa mesos que xoquen per l’acció en el Govern en un intent de disputar-se el poder orgànic de cara a les eleccions generals. L’exvicepresident Pablo Iglesias va recordar aquest dilluns que Díaz és ministra gràcies a Podem i va exigir «respecte» per a la seva formació.

Notícies relacionades

En el PSOE preocupen molt les dificultats que està tenint Díaz per conformar el seu «front ampli». A la Moncloa no entenen que l’actual vicepresidenta hagi descartat anar amb la seva plataforma a les eleccions municipals i autonòmiques del maig. «No té estructura als territoris. ¿Com vol pretendre arribar a la tardor i, de sobte, fer campanya per a unes de generals amb uns equips desconeguts, sense rodatge abans?», assenyalen fonts del Govern. 

Més enllà de les enganxades i de l’estratègia electoral, les dues formacions coincideixen en la necessitat de treballar conjuntament per fer front a la conseqüències de la guerra a Ucraïna. L’Executiu encara no ha revelat el gruix de les mesures que pretén desplegar en els pròxims mesos per frenar la inflació derivada de la invasió russa. Fonts de la direcció morada reivindiquen que la seva presència en el Govern continua sent necessària per intentar «convèncer» el PSOE, el soci majoritari, de posar en marxa iniciatives ambicioses.