Estrenen nou logo

Podem es reivindica davant Yolanda Díaz com la «nau nodrissa» de l’esquerra i li reclama «respecte»

Iglesias qualifica de «reaccionari» el discurs de la vicepresidenta sobre el paper que jugaran els partits a Sumar

Podem es reivindica davant Yolanda Díaz com la «nau nodrissa» de l’esquerra i li reclama «respecte»

EFE/Mariscal

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Yolanda Díaz no ha acudit a la Universitat de Tardor de Podem i, tot i així, hi ha estat més que present. El seu nom, si és que s’ha pronunciat en algun moment, no ha sigut en els discursos dels principals dirigents morats, però tots i cadascun d’ells –de manera més o menys explícita– han enviat un missatge entre línies a la vicepresidenta segona: Podem és la «nau nodrissa» entorn de la qual s’ha d’unir l’esquerra, «ha de ser respectat» i no es dissoldrà en Sumar. Durant tres dies, Pablo Iglesias, Irene Montero, Lilith Verstrynge i Juan Carlos Monedero han reivindicat el paper protagonista que volen jugar en el pròxim cicle electoral i han deixat palesa la lluita pel poder que hi ha a l’espai d’Unides Podem.

De cara a aquesta carrera cap a les urnes, Podem ha aprofitat per anar reclamant l’espai que consideren que mereixen en el projecte de Díaz per a les eleccions generals que tindran lloc a finals de l’any vinent. En contra de les paraules de la també ministra de Treball sobre la necessitat de prescindir dels partits polítics, Iglesias ha assegurat que aquests són «necessaris». «No hi ha discurs més reaccionari que el de qui diu que els partits són el problema», ha sentenciat aixecant l’aplaudiment dels més de 1.200 assistents a l’acte de tancament de la Universitat de Tardor.

I aquest no ha sigut l’únic atac a la vicepresidenta segona. Sempre sense referir-se a ella, ha denunciat el «nivell d’ingenuïtat vergonyant» d’aquells que pensen que una candidatura d’esquerres per a les eleccions generals pot funcionar bé «si a Podem li va malament en les eleccions municipals i autonòmiques». «S’ha de ser estúpid», ha cridat. A continuació, l’exlíder morat ha reivindicat la «generositat» que va tenir Podem a l’oferir a Díaz ser la candidata, una decisió que va prendre ell mateix de manera personal. «Ha de continuar sent generós i confluir amb Sumar en les eleccions generals. Però Podem ha de ser respectada», ha continuat, tornant a marcar els límits a Díaz. 

La negociació del CGPJ

Irene Montero també ha assegurat que Podem és «la força que transforma» Espanya. «Som una manera de fer política que fa possible l’impossible» ha dit, abans de criticar que Díaz «blanquegés» l’hipotètic pacte per renovar el Consell General del Poder Judicial que deixava fora l’actual Delegada del Govern contra la Violència Masclista, Victoria Rosell.

El cofundador de Podem Juan Carlos Monedero ha sigut un dels més durs en les crítiques a la vicepresidenta segona. «Qui vulgui liderar tot el que no representen els vells partits ha d’estar a l’altura dels reptes i respectar la força política que més ha fet des de l’esquerra a l’Espanya recent. Qui no respecti Podem [...] no pot entusiasmar els que es van emocionar amb el projecte de Podem, i s’equivoca. Podem va néixer sumant i ha de ser la nau nodrissa de la unió de l’esquerra», ha etzibat. Minuts abans, ha deixat caure que Díaz aposta per un «centre que cada vegada està més a la dreta» i de cedir «a les pressions del poder».

Preparats per als comicis

L’acte d’aquest diumenge ha servit de tancament a la Universitat de Tardor, on Podem ha aprofitat per ultimar els preparatius de cara a dues pròximes batalles. Una d’interna, la negociació en l’espai de Unides Podem per conformar aliances amb què presentar-se a les eleccions autonòmiques. I l’altra, justament, aquesta contesa electoral que se celebrarà el maig del 2023. Els morats han presentat els seus candidats per als comicis autonòmics, tot i que estan a expenses de conformar les llistes amb la resta d’actors, i també han renovat la seva imatge amb un nou logo per afrontar el cicle electoral.

Divendres passat, la formació va arrencar la Universitat de Tardor presentant els candidats autonòmics que han sigut elegits en les primàries del partit. La intenció dels morats era estar preparats per a les complexes negociacions que s’obren ara a l’espai a l’esquerra del PSOE per conformar candidatures de cara a les eleccions autonòmiques del maig.

En un intent d’evitar el que va passar fa uns mesos a Andalusia, quan les negociacions es van portar fins a l’últim minut i van provocar que Podem es quedés formalment fora de la coalició, Podem vol estar preparat per asseure’s a la taula i negociar amb la resta d’actors, principalment IU, la composició de les llistes electorals. Així, la demostració de divendres passat va ser un gest més de pressió cap als d’Alberto Garzón.

Canvi de logo

Notícies relacionades

En l’acte de tancament, els dirigents de la formació han presentat el nou logo de Podem. Fonts del partit expliquen que davant el «nou cicle electoral i en un moment de profunda complexitat en la societat espanyola» han apostat per «una imatge renovada».

A més, remarquen que aquesta renovació té «l’objectiu d’ampliar el seu espai». Això coincideix amb les paraules que fa mesos que expressant Díaz sobre la necessitat de sobrepassar les fronteres d’Unides Podem.