Sessió a Brussel·les
DIRECTE | EL PERIÓDICO compareix al Parlament Europeu en la investigació per la ingerència russa
Es reuneix el Comitè Especial sobre Desinformació i Interferències en Processos Democràtics
La presumpta ingerència russa en la Unió Europea és matèria d’una comissió d’investigació de l’Europarlament, que mira de reunir informació sobre l’hostilitat secreta del Kremlin en moments polítics crucials.
Un d’aquests, ja en estudi pels parlamentaris, és el procés i el seu corol·lari d’agitació estès al llarg del 2017. S’analitza a Brussel·les com a suposat escenari aprofitat per Rússia per fer maniobres híbrides de desestabilització. I per entendre-ho, han demanat informació a EL PERIÓDICO.
El Comitè Especial del Parlament Europeu sobre Interferència Exterior i Desinformació en els Processos Democràtics de la UE es reuneix aquest dijous per estudiar casos de presumpta intromissió russa sobre els quals ha anat informant aquest diari.
El Comitè ha requerit la col·laboració del reporter d’EL PERIÓDICO Jesús G. Albalat, especialista en informació judicial i de tribunals, perquè expliqui detalls de la trama russa del procés que els lectors han conegut des del maig passat.
Albalat compareix online en la sessió ‘Interferència Russa a la UE: els diferents casos d’Hongria i Espanya (Catalunya)’. El comitè s’interessa per, entre altres informacions, les dels contactes de l’exdiplomàtic rus Nicolai Sadovnikov amb mediadors del llavors president Carles Puigdemont.
Contactes a Moscou i a Barcelona
Contactes a Moscou i a BarcelonaParticipen en la investigació altres fòrums de l’Eurocambra: el Comitè d’Afers Exteriors, el de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interns i la delegació que estava designada per participar en la interrompuda cooperació parlamentària amb Rússia.
En l’argot del Parlament Europeu, a tota aquesta línia d’investigació se l’anomena abreujadament ING2. Aquest és també el nom de l’informe que el gener passat considerava «les ingerències estrangeres» com «una greu violació dels valors i principis universals en què es fonamenta la Unió»; entre els quals, la democràcia, l’Estat de Dret i la llibertat.
Alguns dels assumptes que han integrat la informació exclusiva publicada per aquest diari, com els viatges a Moscou de l’excàrrec de Convergència Democràtica Víctor Terradellas, han sigut també objecte d’investigació judicial.
Suposat espia
També formen part d’investigacions policials els contactes que, abans de la declaració unilateral d’independència (octubre del 2017) van mantenir membres de l’entorn de Puigdemont amb personalitats russes, entre d’altres Aleksandr Dmitrenko, vetat per Justícia per obtenir la nacionalitat espanyola per la seva suposada vinculació amb els serveis d’espionatge russos.
Entre aquells contactes, dels quals ha informat aquest diari, destaca un oferiment de Terradellas a un exdiputat de Rússia Unida ben connectat amb el Kremlin: una Catalunya independent reconeixeria Crimea –annexionada per l’exèrcit rus el 2014– com a part de Rússia.
Notícies relacionadesEn la mateixa sessió de la comissió del Parlament Europeu d’aquest dijous hi participen el director de l’ING2 i intel·lectual francès Raphael Gluksmann, l’eurodiputada espanyola Maite Pagazurtundua i la vicepresidenta de la Comissió d’Afers Exteriors i diplomàtica bosniocroata Zeljana Zovko.
La comissió escoltarà, a més de l’especialista d’EL PERIÓDICO, l’expert hongarès en amenaça híbrida Jakub Kalensky i el membre del ‘pool’ europeu d’experts en Rússia i guerra híbrida Nicolás de Pedro, que és també dirigent del londinenc Institute for Statecraft
Guerra Rússia - Ucraïna Rússia Espionatge Independència de Catalunya Declaració unilateral d'independència (DUI)
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- Alaska: "¿Em diuen musa de la dreta per col·laborar amb Losantos? És absurd"
- Catalunya rep les primeres nevades a més de 800 metres
- El règim d’Assad cau després de 13 anys de guerra civil
- Els blocs es reforcen amb Sumar a la baixa i Vox a l’alça
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Desapareguda Es busca la Irene: té 5 anys i va desaparèixer després de baixar d'un ferri a Barcelona
- La comunitat d’opositors a Espanya celebra el final del règim
- El canvi del règim a Síria afecta Israel, Hamàs i Hezbol·là
- Cornellà no concedeix els permisos per al concert de Lola Índigo