Crisi del coronavirus

Anticorrupció arxiva per falta d’indicis la denúncia d’Ayuso contra el marit de Calviño per ajudes covid

Al juliol ja es va donar carpetada a la investigació de les subvencions que el PP de Madrid va vincular amb els pares de Sánchez

Anticorrupció arxiva per falta d’indicis la denúncia d’Ayuso contra el marit de Calviño per ajudes covid
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha acordat l’arxivament de les diligències obertes en relació amb Páginas Amarillas Soluciones Digitales SA, ara denominada Beedigital, que formava part del llistat d’empreses denunciat pel grup popular a l’Assemblea de Madrid per presumpte tràfic d’influències a l’hora d’obtenir ajudes en pandèmia. Vinculaven la seva concessió presumptament irregular al fet que el marit de la vicepresidenta primera i ministra d’Econonomía, Nadia Calviño, ostentés un càrrec directiu a l’empresa. 

Segons Anticorrupció, tanmateix, «no consta intervenció directa ni indirecta de la vicepresidenta al contracte subscrit de PASD/BeeDigital amb la GISS, en la concessió dels avals per part de l’ICO i en el denominat Kit Digital». En la seva resolució, que té data de divendres passat, Luzón justifica la carpetada en l’«absència d’indicis de la comissió d’infraccions penals». 

Es va denunciar presumpta prevaricació, negociacions prohibides als funcionaris, tràfic d’influències i malversació de cabals públics, però les indagacions realitzades des que es van denunciar els fets el mes de març passat no permeten afirmar que cap d’aquestes conductes s’hagin produït, segons la Fiscalia.

Segons la denúncia presentada pel portaveu del PP a l’Assemblea de Madrid, Alfonso Serrano, el director de màrqueting de Beedigital és el marit de la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño. Afirmaven que aquesta firma anteriorment a la pandèmia mai havia obtingut un contracte públic, i que va contractar amb l’Administració de l’Estat «malgrat que no estava al corrent dels pagaments a la Seguretat Social».

La denúncia recollia expressament que «l’adjudicació a l’empresa Beedigital es va realitzar, tot i que tenia llavors un deute amb la Seguretat Social de 421.000 euros». «En el present cas, tenint en compte les circumstàncies de l’adjudicació o l’oportunitat i necessitat de l’objecte del contracte, cal plantejar-se si, en realitat, tal contracte no tenia per objectiu el rescat de l’empresa Beedigital, que a més dels deutes amb la Seguretat Social, segons informacions publicades, l’any 2019 tenia unes pèrdues de 6,4 milions d’euros», exposava l’escrit.

Descarta tracte de favor

La investigació d’Anticorrupció, que ha realitzat el fiscal Luis Pastor com a instructor d’aquestes diligències, ha consistit en l’anàlisi els expedients de l’ajuda com a diversa documentació de l’Agència Tributària, així com de la Intervenció General de l’Estat, després de la qual cosa conclou que «no s’aprecien indicis que es pogués deduir el suposat tracte de favor a l’empresa denunciada».

Descarta així mateix «qualsevol intenció» de Calviño a l’expedient d’ajuda, així com «qualsevol relació de jerarquia respecte del Ministeri de Seguretat Social, en tant que tots dos es troben integrats en un òrgan col·legiat com és el Consell de Ministres» sense que existeixi subordinació de Luis Escrivá respecte a la vicepresidenta.

Altres ministres denunciats

Notícies relacionades

La denúncia presentada en el seu dia pel grup que sustenta en l’Assemblea Díaz Ayuso es dirigia contra un total de set empreses que van obtenir contractes de material per fer front a la pandèmia o ajudes directes que els populars relacionen amb persones pròximes al Govern de Pedro Sánchez. S’apuntava, concretament, a dotze contractes oferts per ministeris com el de Sanitat i Transports i obtinguts per les empreses Soluciones de Gestión, FCS Select, Member of the Tribe, Weihai Textile, Hyperin Grupo Empresarial, Beedigital i a diverses ajudes com l’obtinguda per la fabricant de plàstics Playbol. L’import de l’adjudicat seria de 326 milions d’euros en adjudicacions i a 14 ajudes en forma d’avals per un valor superior als 800.000 euros.

El mes de juliol passat Anticorrupció ja va arxivar, per falta d’«indicis raonablement versemblants», la part relativa a Industrias Plásticas Playbol, que l’Executiu autonòmic d’Isabel Díaz Ayuso vincula amb els pares del president Pedro Sánchez.