Guerra a Ucraïna

Espanya no descarta formar part de l’escut antimíssils europeu promogut per Alemanya

La ministra de Defensa puntualitza que la carta de 14 països de l’OTAN recull la voluntat d’una sèrie de territoris, fonamentalment els bàltics, per la seva proximitat a Rússia

Espanya no descarta formar part de l’escut antimíssils europeu promogut per Alemanya
2
Es llegeix en minuts

La ministra de Defensa, Margarita Robles,ha assegurat aquest divendres que Espanya no descarta formar part de l’escut antimíssils europeu, i per tant «estudiarà la iniciativa quan tingui consistència», i ha afegit que si entenen que és bo per a Europa, quan estigui molt més avançat, no s’hi negaran.

«Espanya no descarta res», ha respost Robles en declaracions a la Cope després de ser preguntada per la carta d’intencions firmada ahir pels ministres de Defensa de 14 països europeus de l’OTAN, a més de Finlàndia, per al desenvolupament d’una «Iniciativa d’Escut del Cel Europeu», un projecte encapçalat per Alemanya, que protegeixi Europa d’atacs amb míssils.

Robles ha precisat que el que es va firmar recull la voluntat d’una sèrie de països, fonamentalment els bàltics, per la seva proximitat a Rússia, d’estudiar la possibilitat de crear aquest escut antimíssils «en dos, tres o quatre anys».

«França, Itàlia i Espanya no hi som, perquè entenem que amb la protecció de l’OTAN (que ja compta amb un escut antimíssils de llarg abast) és suficient», ha dit Robles, que, no obstant, ha reconegut que això evoluciona constantment, que tot és absolutament canviant i que amb un personatge com Putin tot és possible.

Tot i que l’amenaça d’un atac nuclear per part de Rússia «sobrevola» perquè Putin no ha aconseguit els seus objectius, Robles ha demanat prudència i no generar alarma innecessària, ja que no es tenen dades dels serveis d’informació del fet que es concreti, si bé ha advertit que els països occidentals no acceptaran amenaces.

També ha alertat que en qualsevol moment es pot estendre la guerra per Europa i, després de negar friccions amb els socis de Govern per l’augment del pressupost en defensa, ha remarcat que cal dir «sense cap tipus de complex» que cal invertir en aquest àmbit.

«Ceuta i Melilla són espanyoles i ho continuen sent»

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat que el Marroc coneix quina és la realitat sobre Ceuta i Melilla i ha defensat que són espanyoles i seguiran sent-ho després que el regne alauita hagi traslladat en una carta al Consell de Drets Humans de l’ONU queno té fronteres terrestres amb Espanya i que Melillaés un «presidi ocupat».

«Tothom sap, inclòs el Marroc, quina és la realitat», ha expressat en una entrevista a la Cope, recollida per Europa Press, al ser preguntada sobre si li preocupen aquestes declaracions del Marroc i si tem pel futur de Ceuta i Melilla.

Notícies relacionades

La titular de Defensa ha apuntat que no es tracta d’«un problema de posicions o no posicions». «Ceuta i melilla són Espanya, punt. No hi ha res més a dir i això és així», ha respost taxativa la ministra en termes similars als que ahir va utilitzar el president del Govern, Pedro Sánchez.

«Totes les altres coses són un debat que jo entenc que es pot fer, però és inqüestionable i indubtable que Ceuta i Melilla són tant Espanya com ho és la ciutat que vostè vulgui», ha conclòs la ministra Robles.