Crisi institucional

Feijóo rebaixa la seva principal exigència per pactar amb Sánchez la renovació del CGPJ

El líder del PP s’acontenta ara que el president es comprometi a demanar un informe sobre la reforma per donar més poder als jutges i dona per fet que no l’aplicarà si continua a la Moncloa

El dirigent conservador assegura que ha pactat ja amb el Govern elevar la capacitat de bloqueig del poder judicial en els avantprojectes de llei

Feijóo rebaixa la seva principal exigència per pactar amb Sánchez la renovació del CGPJ

Europa Press / Carlos Luján

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La pista d’aterratge perquè el PP pugui pactar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després d’haver-la bloquejat quatre anys va aclarint. Els conservadors estan cada dia més a prop d’acordar amb el Govern els noms dels 20 vocals i del president que compondran aquest òrgan. Al quarter general del PP ja han assumit que Pedro Sánchez no vol modificar la llei orgànica que regula el CGPJ per donar més poder als jutges i han rebaixat la seva exigència. Ja no li demanen que es comprometi a canviar aquesta norma. Ara, segons fonts de la direcció del partit, Alberto Núñez Feijóo només espera que digui «per escrit» que se sol·licitarà una proposta de reforma de la llei al nou CGPJ.

Feijóo, això sí, necessita alguna cosa negre sobre blanc, per acontentar els seus propis votants, que han vist com durant mesos el seu partit utilitzava com a excusa per no asseure’s amb l’Executiu la necessitat de canviar la llei. «Tots els acords a què arribem amb el Govern han de ser escrits, perquè, si són orals, són meres converses. No conec cap acord que no s’escrigui, que no es firmi, que no comprometi les parts», ha declarat el líder del PP aquest dijous després d’acudir a una conferència del líder d’UGT, Pepe Álvarez. El compromís, segons els passos que estan fent a poc a poc els conservadors, sembla que serà la mera obligació per a Sánchez de sol·licitar l’informe.

El pla del juliol

Els populars van dissenyar un pla per «reforçar la independència judicial» el mes de juliol passat en què van proposar que el nou CGPJ que escullin ara faci una proposta de reforma de la norma. Els conservadors creuen que seria òptim que estudiessin el tema i que plantegessin la seva opció en un termini de sis mesos. En paral·lel, la comissió de Justícia en el Congrés també crearia una ponència i hauria de tenir les feines llestes en mig any. La novetat d’aquest dijous és que Feijóo ha assumit que tot aquest procés podria acabar en res si Sánchez continua a la Moncloa després de les eleccions generals vinents, a finals del 2023. Segons fonts del seu equip, el president del PP dona per fet que el líder socialista no se sentirà obligat a impulsar els canvis normatius que pogués proposar-li el nou CGPJ que, suposadament, ja representarà el Congrés actual, amb una majoria progressista.

En tot cas, el polític gallec es va comprometre aquest dilluns a reformar ell la llei si aconsegueix formar Govern després de les generals, i va donar així per fet que Sánchez no ho farà.

Tot amb una majoria de tres cinquens

Fonts del partit conservador han apuntat també que Feijóo i el cap de l’Executiu van acordar dilluns un canvi en el funcionament intern del futur CGPJ: augmentar la capacitat de bloqueig dels vocals del poder judicial. La Moncloa no ha volgut comentar aquest assumpte i ha demanat «discreció». El pacte, segons el PP, consisteix en el fet que algunes decisions que en aquests moments es prenen per majoria absoluta en el si del CGPJ ara requeriran una majoria superior, de tres cinquenes parts.

Notícies relacionades

Si finalment el Govern accepta aquesta petició dels populars, els presidents de sala de l’Audiència Nacional, els presidents de sala dels Tribunals Superiors de Justícia, els presidents de les Audiències provincials i els avantprojectes de llei també haurien de ser aprovats per tres cinquenes parts.

En aquests moments els acords del CGPJ ja s’assoleixen per aquesta majoria rotunda en alguns casos, com els nomenaments de presidents de sala i magistrats del Tribunal Suprem, del president de l’Audiència Nacional i dels presidents dels Tribunals Superiors de Justícia.