Fiesta Nacional

Sánchez arriba amb retard a la desfilada del 12-O i és rebut amb xiulets i insults

Els reis van esperar al cotxe fins que va aparèixer el president del Govern espanyol, en contra del que marca el protocol

2
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha arribat uns segons més tard que els reis a la plaça de Lima, en contra del que marca el protocol, i ha sigut objecte d’esbroncades, insults i crits de dimissió per part dels assistents a la desfilada del Día Nacional.

El cotxe dels reis ha arribat minuts després de les 11.00 hores a la zona on hi ha instal·lada la tribuna, i uns segons després ho ha fet el vehicle de Sánchez, un interval de temps durant el qual s’ha pogut sentir clarament com algú del personal de Casa Reial deia «no obriu la porta que el president no hi és».

Els centenars de persones que hi havia als laterals del passeig de la Castellana des de primera hora del matí, portant banderes i banderins d’Espanya, han saludat l’arribada de Felip i Letizia amb crits de joia i aplaudiments.

No ha sigut així amb Sánchez, que malgrat retardar-se per fer coincidir la seva arribada amb la dels monarques, ha sigut objecte, com és habitual, de xiulades, esbroncades i insults, així com crits de «dimissió» per part dels assistents a la desfilada, que principalment procedien dels balcons dels edificis que envolten la plaça de Lima. També la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha rebut xiulets mentre baixava a peu des del Ministeri fins a la zona on hi ha instal·lades les tribunes.

La desfilada aquest any torna a nivells de participació similars als anys anteriors a la pandèmia amb més de 4.000 militars marxant pel passeig de la Castellana, a més de 150 vehicles i 86 aeronaus.

Després de rebre honors militars, Felip VI ha passat revista a les tropes abans de començar la parada militar.

A la desfilada hi assisteixen tots els ministres, tret dels titulars de Drets Socials, Ione Belarra, en avançat estat de gestació; i el d’Universitats, Joan Subirats; tots dos d’Unides Podem. Per la part socialista tampoc hi assisteixen la vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño; ni la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i la d’Indústria, Reyes Maroto.

Tots els presidents autonòmics hi són presents, excepte les tradicionals absències del català, Pere Aragonès, i del basc, Iñigo Urkullu.

Xerrant de manera distesa han esperat l’arribada dels reis la ministra de Defensa, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso; l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i l’almirall Teodoro López Calderón, cap d’Estat Major de la Defensa (Jemad). A la tribuna d’autoritats, situada a l’altura de l’estadi Santiago Bernabéu, hi són també presents la cúpula de Defensa, polítics, diplomàtics i representants de les altes institucions de l’Estat.

Notícies relacionades

La parada ha començat amb un salt paracaigudista portant l’ensenya espanyolai, després de l’hissat solemne de la bandera, s’ha rendit homenatge als que van donar la seva vida per Espanya, moment en què, com és tradicional, ha començat la desfilada aèria, que tanca la passada de la Patrulla Àguila pintant el cel amb els colors de la bandera.

A partir d’aquell moment, i durant una hora i mitja, desfilaran més de 4.000 efectius entre membres dels exèrcits de Terra i de l’Aire i de l’Espai, l’Armada, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el servei de vigilància marítima i duanera.