Bloqueig del CGPJ

Reynders insisteix: primer la renovació del CGPJ i «immediatament» el canvi de sistema

El comissari trasllada a associacions de jutges la preocupació de Brussel·les per la situació i com afecta la seva feina, especialment al Tribunal Suprem. | El PSOE recorda al comissari les 19 excuses del PP per mantenir bloquejat l’òrgan de govern dels jutges

Reynders insisteix: primer la renovació del CGPJ i «immediatament» el canvi de sistema
4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

No hi haurà una reunió a tres obligada per la UE per superar el bloqueig que manté l’òrgan de govern dels jutges a Espanya des de fa gairebé quatre anys. El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va aclarir aquest dijous que organitzar una reunió amb el Govern i el PP per la falta de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no és tasca seva, sinó una «qüestió interna d’Espanya». El motiu de la seva visita a Espanya és vetllar pel compliment de les recomanacions de l’informe de l’estat de Dret i va insistir que el relleu en l’òrgan de govern dels jutges «és prioritari» i, després, s’ha de procedir «immediatament» a canviar el sistema perquè els vocals d’extracció judicial siguin elegits «pels seus parells».

A la comissió de la Unió Europea, en el Congrés, Reynders va reforçar el que ja havia anunciat al matí: que el motiu de la seva atapeïda agenda amb associacions de jutges i Govern i oposició és instar que es compleixin les recomanacions, de les quals es farà seguiment; en cas d’incompliment es farà constar a l’informe del 2023, que es donarà a conèixer quan Espanya assumeixi la presidència europea. Va reclamar que el Consell s’ha de renovar i reformar per aquest ordre, perquè el retard fa que la situació sigui greu, sobretot al Tribunal Suprem, i el sistema d’elecció dels vocals no és de la Comissió Europea, sinó que va ser acordat pels ministres de Justícia en el Consell d’Europa el 2010.

Assumpte prioritari

Interrogat sobre si hi ha una data límit perquè Espanya compleixi, va contestar que no, però que Brussel·les ja va plasmar en el seu informe que era un «tema prioritari». Malgrat tot es va mostrar confiat que «ràpidament» es pugui aconseguir la renovació del CGPJ i després començar la reforma» sobre el sistema d’elecció dels seus vocals, com reclamen el PP i les associacions judicials.

Les seves trobades amb polítics no van suposar cap canvi en les seves posicions, almenys en les seves declaracions als mitjans, tot i que el comissari diu haver-los vist «compromesos» a complir les recomanacions. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, li va enumerar les 19 excuses esgrimides pel PP, des del 2020, per no arribar a un acord.

En essència es divideixen en tres categories: que no era bon moment per la proximitat d’una cita electoral, que amb aquest Govern no s’ha de pactar res i que estan disposats a arribar a un acord, però amb condicions, en concret, el canvi d’elecció dels vocals d’extracció judicial.

La ministra de Justícia, Pilar Llop, va dir haver traslladat a Reynders que si el PP hagués complert el mandat constitucional de renovar fa quatre anys el CGPJ, la Unió Europea no plantejaria reformar el sistema d’elecció dels vocals d’extracció judicial. «La prioritat no és parlar de canviar el model, sinó renovar el CGPJ», va asseverar després de recordar que amb el sistema actual «els jutges elegeixen els jutges», per la terna que presenten a les cambres.

Per la seva banda, el diputat del Parlament europeu del PP Esteban González Pons va assegurar que és trist que «hagin de venir des de fora a ajudar-nos a resoldre allò que no som capaços de fer», però no va oblidar el seu mantra: «El PP està disposat a renovar immediatament i a canviar el sistema d’elecció dels vocals», perquè si els jutges se n’ocupessin «no hi hauria un retard de quatre anys».

Millor amb jutges

Entre els primers amb els quals es va entrevistar el comissari va estar el portaveu de l’associació de jutges i magistrats Francisco de Vitòria, Jorge Fernández Vaquero, que després de la reunió ha assenyalat que Reynders li va traslladar la preocupació de Brussel·les per la falta de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Fernández Vaquero va explicar que el comissari «no només estava interessat en el Consell, sinó en la resta de la recomanacions» que s’han fet a l’Estat en el seu informe, però «el CGPJ ho focalitza tot, perquè és una preocupació que tenen a Brussel·les, i que des de fa diversos anys porten incorporant als seus informes sobre estat de drets la necessitat de renovar-lo i també que s’incorporin les recomanacions que la Unió Europea fa a tots els països que tenen un òrgan similar».

Fernández Vaquero assenyala que el retard en la renovació ha generat una situació tan crítica que fa que el relleu sigui «una recomanació prioritària» davant altres, com el mateix canvi de sistema en l’elecció dels vocals d’extracció judicial perquè en comptes de les cambres siguin elegits pels mateixos jutges.

Lesmes, dimissió

Notícies relacionades

La segona associació amb què s’ha reunit és la Professional de la Magistratura (APM), la presidenta de la qual, María Jesús del Barco, va manifestar que Reynders coneix «perfectament» la «situació crítica» que travessa el CGPJ i va animar a dimitir el seu president, Carlos Lesmes. «Cal renovar i canviar ja la llei» perquè els jutges tinguin veu en l’elecció dels vocals del Consell. En declaracions als mitjans, va recordar que Brussel·les «exigeix enfortir l’Estat de dret i això només és possible si es canvia la llei orgànica i es torna als jutges la facultat d’elegir els vocals judicials». «Però primer, l’urgent, és renovar», va ressaltar.

Preguntada per si els vocals denominats conservadors de l’òrgan dels jutges haurien de fer alguna cosa per parar la possible dimissió de Lesmes, la presidenta de l’APM va ser rotunda: «Crec que el president ha anunciat la seva dimissió i el que correspon és que dimiteixi». Segons el seu parer, «el contrari afectaria i perjudicaria bastant la imatge ja deteriorada per desgràcia ja de l’actual Consell».