RENOVACIÓ PENDENT

El CGPJ ignora els intents de Lesmes i torna a retardar els nomenaments al Constitucional

Els interlocutors tornaran a reunir-se dimecres que ve

El CGPJ ignora els intents de Lesmes i torna a retardar els nomenaments al Constitucional
1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

Tal com s’esperava, després de conèixer-se l’acord assolit dimecres a la tarda per vuit vocals del grup conservador del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), aquest òrgan continua bloquejant la renovació del Tribunal Constitucional (TC) per la seva impossibilitat d’arribar a un consens sobre qui han de ser els dos magistrats que li correspon designar. La visita a Espanya del Comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, ha sigut l’últim pretext utilitzat per aquest sector de l’òrgan, que entén que la presència del dirigent europeu al nostre país «justifica avaluar els seus resultats» abans de prendre qualsevol decisió en aquest sentit.

 El resultat del ple es tradueix en un fracàs personal del mateix president del CGPJ, Carlos Lesmes, que va ser qui va introduir l’assumpte dels nomenaments en l’ordre del dia de la reunió malgrat la falta d’acord per pactar dos noms que fa ja diversos mesos que s’evidencia. D’aquesta manera, el Consell continua incomplint l’última reforma legislativa, que l’obligava a aprovar dos noms per al TC –presumiblement un magistrat de tall progressista i un altre conservador– abans del 13 de setembre.

Nova oportunitat

Notícies relacionades

Malgrat tot, els vocals es donaran una nova oportunitat la setmana que ve. Els vocals integrants de la comissió negociadora dels nomenaments mantindran nous contactes fins dijous, 5 d’octubre, quan es farà una altra reunió entre ells. 

Es tracta d’un compromís assolit durant el debat mantingut aquest dijous, en el qual també s’ha decidit que, si el dia 5 s’arriba a un acord, es convocarà un ple extraordinari per procedir a la designació dels candidats proposats que tindrà lloc l’endemà, el dijous 6 d’octubre. En cas que no hi hagués acord, el ple tornaria a reunir-se, també en sessió extraordinària, el dijous 13 d’octubre perquè els membres de la comissió negociadora donin compte de les gestions realitzades.