Debat de política general

El PP català segueix l’estela d’Andalusia i demana suprimir l’impost de patrimoni

  • Els populars sotmeten al ple del Parlament una proposta que advoca per eliminar sis tributs propis de la Generalitat

El PP català segueix l’estela d’Andalusia i demana suprimir l’impost de patrimoni

ACN / MARTA SIERRA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PP català mira a Andalusia i segueix els passos del seu president autonòmic, Juanma Moreno. Els populars collen també des de Catalunya perquè se suprimeixi l’impost de patrimoni, com va succeir ja el 2011 a Madrid, apostant per bonificar-lo al 100%. En la proposta de resolució que presentarà el partit en el debat de política general, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, demanen que el Govern impulsi aquesta mesura, que es bonifiqui en un 99% l’impost de successions en les adquisicions a causa de mort i també la derogació de diversos tributs propis de la Generalitat argumentant-ho amb l’alta inflació.

En concret, es refereixen a la supressió dels gravàmens per l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial, per l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera produïda per la indústria, el de les begudes ensucrades envasades, el de les emissions de diòxid de carboni als vehicles de tracció mecànica, el dels actius no productius de les persones jurídiques, i el de les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. Tots aquests, a l’entendre que tenen una «incidència negativa en l’activitat econòmica i en l’encariment dels béns i serveis».

D’altra banda, exigeixen una rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF, especialment a les rendes baixes i mitjanes, abans de finalitzar el 2022, i, a més, reduir l’impost de donacions i el de transmissions patrimonials, sense concretar com. En un altre punt se centren en la petició d’ampliar les bonificacions perquè els catalans es dedueixin els costos de les escoles bressol, llibres de text i material escolar, la cobertura d’assegurances privades i l’atenció a persones de més de 75 anys. Finalment, sol·liciten que s’incrementi la deducció per lloguer als joves de fins a 35 anys i a famílies nombroses i monoparentals.

Aragonès hi tanca la porta

Notícies relacionades

En el debat de dimarts, el líder del PP català, Alejandro Fernández, va defensar la baixada d’impostos generalitzada al veure-la «positiva» per al «creixement, la innovació i l’economia de Catalunya». «Les crisis enriqueixen els governs i empobreixen la ciutadania. És el moment adequat per rebaixar impostos», va etzibar. El president Pere Aragonès va tancar la porta a retocar la política fiscal catalana i va atacar el «joc salvatge» dels barons populars, tot i que Junts va aprovar en el seu congrés que apostaria per estudiar la supressió de l’impost de patrimoni, tot i que no es preveu que sigui un motiu de baralla de cara a la negociació pressupostària.

Aquesta maniobra coincideix amb el pols del PP amb el Govern central, ja que diverses autonomies en mans dels populars han començat a actuar en la direcció de bonificar la totalitat o, com a mínim, una part (com Galícia i Múrcia) l’impost de patrimoni, entaulant així la batalla contra el Govern amb la mirada posada en les eleccions del maig del 2023.