GUERRA SOBRE ELS IMPOSTOS

Puig es desmarca de l’estratègia del Govern central al proposar una rebaixa fiscal de l’IRPF

  • L’Executiu ha rebutjat fins ara actuar sobre l’impost a la renda, perquè la recaptació fiscal és el que ajuda a mantenir l’estat del benestar

  • Des de la Comunitat Valenciana assumeixen que havien de plantejar un model alternatiu al PP que ha convertit la baixada d’impostos en una bandera

Puig es desmarca de l’estratègia del Govern central al proposar una rebaixa fiscal de l’IRPF

MANUEL BRUQUE / EFE

1
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El Govern central ha esmorzat aquest dimarts amb la notícia que un dels seus barons més importants, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una baixada de l’IRPF a rendes de fins a 60.000 euros. Una mesura que l’Executiu ha desdenyat fins ara amb l’argument que la recaptació fiscal suposa la garantia del sosteniment de l’estat del benestar. De fet, en les converses que el PSOE i Unides Podem mantenen per tancar un pacte sobre els pròxims Pressupostos s’està negociant tocar l’IRPF, però per elevar-lo en el cas dels contribuents amb més ingressos.

Notícies relacionades

En plena guerra fiscal, amb les comunitats del PP en una lluita ferotge per transmetre que la rebaixa d’impostos és una manera idònia de lluitar contra la inflació, Puig ha seguit aquesta tesi. Tot i que hi ha importants diferències entre la mesura que ha avançant la Comunitat Valenciana i la que va aprovar recentment Andalusia, que no només abaixa impostos a tots els trams de l’IRPF, sinó que també elimina l’impost de Patrimoni (això només afecta els més acabalats), la realitat és que l’Executiu mai ha vist bé les baixades de l’IRPF, una cosa que, amb caràcter general, fa mesos que Alberto Núñez Feijóo proposa.

Fonts de la Generalitat consultades per aquest diari assumeixen que, efectivament, les mesures anunciades per Puig no estan en línia amb el que diu el Govern central i que fins i tot pot molestar la Moncloa. Però, assenyalen, «és el que toca ara». La seva idea és donar una resposta «alternativa» a la proposta del PP perquè, mentre Juanma Moreno defensa una reforma «per a la minoria, nosaltres ho fem per a la majoria». «El que no es pot fer és no fer res», sentencien.