REBAIXES FISCALS

Sánchez atia la guerra entre Moreno i Ayuso: «Ningú amb patrimoni marxarà de Madrid a cap altre lloc»

El president del Govern censura les rebaixes fiscals anunciades per Juanma Moreno i Fernando López Miras i assegura que no aconseguiran que els grans patrimonis deixin Madrid per l’«efecte capitalitat»

Sánchez atia la guerra entre Moreno i Ayuso: «Ningú amb patrimoni marxarà de Madrid a cap altre lloc»
1
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez es va submergir de ple dijous en el debat sobre la rebaixa d’impostos que el president d’Andalusia, Juanma Moreno, ha obert en canal aquesta setmana, però no només per posicionar-se en contra, sinó per atiar la guerra soterrada entre el president andalús i la seva companya de partit, la líder madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Moreno va triar dilluns precisament Madrid per anunciar l’eliminació de l’impost de patrimoni, una mesura vigent des de fa anys en aquesta comunitat.

En la compareixença davant els mitjans de comunicació que tanca el seu viatge a Nova York per participar en l’Assemblea General de l’ONU, el cap de l’Executiu va defensar que la carrera en la qual han entrat territoris com Andalusia i Múrcia, on també valoren suprimir aquest gravamen, «beneficia el territori més poderós», que és «Madrid», impulsat pel denominat «efecte capitalitat». «Cap persona amb gran patrimoni canviarà la seva residència de Madrid per cap altre lloc», va defensar Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

A Andalusia persegueixen just això: que 7.200 empresaris i rendes amb alt poder adquisitiu triïn censar-se allà. Una decisió pensada sobretot per recuperar i atraure els qui s’han vist seduïts per la contínua política d’impostos baixos de Madrid. Es tracta, reconeixen en la Junta, de parlar «de tu a tu» a la capital del país.

Però, segons el president del Govern, aquesta pretensió és errònia perquè Madrid, com a centre econòmic i polític d’Espanya, té un atractiu que resulta impossible d’igualar. «Haurien d’apostar d’una altra manera», va dir, com per exemple potenciant la sanitat i l’educació. Aquesta recomanació no era casual. Sánchez va vincular el pagament d’impostos amb la de l’Estat del benestar i va afirmar que si alguna cosa ha quedat demostrada amb la pandèmia és la necessitat d’una sanitat i d’una educació pública «de qualitat».