Nega que hi hagi delicte

Laura Borràs dedica només un paràgraf al seu escrit de defensa: les acusacions són falses

  • L’expresidenta del Parlament argumenta que no hi va haver cap delicte mentre va ser al capdavant de l’ILC

  • La fiscalia demana per a ella 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació per prevaricació i falsedat documental

zentauroepp45610255 barcelona 25 10 2018  pol tica   el ple far  en la sessi  de181205113756

zentauroepp45610255 barcelona 25 10 2018 pol tica el ple far en la sessi de181205113756

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de Barcelona i ni més ni menys que el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han vist indicis contra ella, però això no sembla haver fet efecte en el seu ànim. L’expresidenta del Parlament Laura Borràs, que s’enfronta a una petició fiscal de sis anys de presó, es limita a negar-ho tot, l’existència de qualsevol delicte en la seva actuació al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), en un únic paràgraf del seu escrit de defensa, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

L’escrit, firmat per l’advocat que exerceix la seva defensa, Gonzalo Boye, afirma textualment: «Disconformes amb els correlatius de l’acusació, no ha existit ni fraccionament de contractes, ni falsedats punibles ni decisions arbitràries, per la qual cosa, sense que existeixin fets constitutius de cap delicte, no es pot parlar d’autoria, ni de circumstàncies modificatives, ni de pena, ni de responsabilitat civil derivada d’un delicte que no s’ha comès, havent d’imposar les costes d’ofici».

A partir d’allà, al llarg de les vuit pàgines de l’escrit sol·licita el testimoni d’una vintena de persones, entre les quals figura el que era conseller de Cultura Lluís Puig, que es troba a Bèlgica, fugit de la justícia espanyola per evitar respondre per la seva responsabilitat pel procés. Un testimoni que, tot i que podria practicar-se per videoconferència, planteja certa dificultat per ser admès pel tribunal, atesa la situació de rebel·lia en què es troba el testimoni.

També sol·licita que declari un altre exconseller del ram, Ferran Mascarell, que a més va ser delegat del Govern a Madrid, i el tècnic de gestió administrativa de l’ILC Roger Espar, que davant el TSJC va declarar que Borràs com a directora de la institució era la que decidia l’adjudicació dels contractes menors.

Informe incomplet

En l’escrit, Borràs reprèn l’estratègia de defensa que va mantenir durant la instrucció en relació amb els correus que semblen contenir un tracte de favor cap al seu amic i col·laborador Isaías Herrero, circumstància que ell mateix corroborava en les converses intervingudes en la causa en la qual se’l va investigar per tràfic de drogues.

Notícies relacionades

En aquest sentit, la defensa sol·licita que declarin com a pèrits els autors d’un «preinforme pericial» sobre els correus electrònics en què la fiscalia basa l’acusació pels delictes de prevaricació administrativa i falsedat en document públic. L’escrit, no obstant, no deixa passar l’oportunitat de lamentar que no se’ls hagin traslladat «les evidències que consten en les actuacions» i anuncia que demanarà «la suspensió del termini per qualificar, a fi que els pèrits completin el seu informe» en el seu moment.

A diferència de l’ordre que sol seguir-se en els judicis, Borràs sol·licita ser cridada a declarar quan acabi de practicar-se tota la prova. «Bàsicament, es tractaria que, sobre la base del principi de presumpció d’innocència, s’eviti que el judici se centri a rebatre o corroborar els extrems de la declaració de l’acusat o la tesi de defensa, per a així debatre sobre la tesi de l’acusació i el seu suport probatori», justifica l’escrit.