Tensions a l’esquerra

IU i Podem van al xoc de trens abans del primer ple del Parlament andalús

La coalició Per Andalusia, amb Podem, IU i Més País, està a punt de saltar pels aires després que hagin tret de la Mesa del Parlament la representant de la formació morada per maniobrar a la seva esquena

IU i Podem van al xoc de trens abans del primer ple del Parlament andalús
3
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

La coalició electoral de les esquerres, Per Andalusia, ha tingut ja una primera tibantor important abans fins i tot que aquesta setmana la Cambra autonòmica celebri el seu primer ple de la legislatura. La situació amb Podem és crítica. El senyal més descarat és que IU ha registrat un escrit a la Mesa del Parlament per rellevar la representant de la formació morada en l’òrgan de govern de la Cambra. La portaveu d’IU Inmaculada Nieto, demana que la diputada de Podem Alejandra Mesa surti de la Mesa i sigui substituïda per la diputada de Més País, Esperanza Gómez. La decisió, avançada per ‘ABC’, ha de ser ratificada aquest dimecres en la reunió de la Mesa però competeix només al grup, on IU i Més País fan pinça davant Podem.

Segons ha pogut saber aquest diari aquest dilluns es va fer una reunió de la taula de partits de Per Andalusia a la qual Podem directament no va assistir. En aquesta trobada es va decidir el relleu a la Mesa del Parlament. El repartiment de càrrecs i recursos a la Cambra es va fixar en un document per escrit, segellament abans de tancar la coalició electoral. Tan al límit que formalment Podem no va arribar a temps al registre electoral, cosa que es va reparar amb un acord polític que, en vista dels últims esdeveniments, està lluny de funcionar.

Ningú explica per què IU i Més País han fet pinça per expulsar, temporalment i fins que la diputada «aprengui com funcionen els tràmits parlamentaris», la representant de Podem. Darrere hi ha moviments dels representants de la formació morada a l’esquena de la resta de partits de la coalició. Segons confirmen fonts parlamentàries, Podem va passar per registre un document de reglament intern, al qual va donar el vistiplau la Mesa i del qual no es va informar en cap cas la portaveu del grup, Inma Nieto, que va ser la candidata i és l’única diputada d’IU. Podem es va garantir en l’acord polítics els llocs de sortida en les llistes i té tres diputats. Més País compta amb un escó dels cinc.

IU va qualificar com «una caixa o faixa» aquest acord segellat per a les autonòmiques, davant el desigual repartiment d’escons que va donar el 19 de juny. Fins ara l’esquerra andalusa ha intentat mantenir les aparences però ja ningú oculta que la situació interna és molt tensa. Darrere hi hauria el repartiment de recursos. Per Andalusia compta amb una assignació per al seu funcionament de 172.497,05 al trimestre, un total de 689.988 euros anuals.

Les aigües ja baixaven molt agitades després de les eleccions autonòmiques a Andalusia. Ja en campanya, les tenses relacions es van deixar notar en el cessament d’Amanda Meyer, figura clau d’IU a Andalusia, com a cap de gabinet de la ministra d’Igualtat Irene Montero. Setmanes després, les greus diferències entre Podem i IU van acabar en el cessament del secretari d’Estat per a l’agenda 2030, Enrique Santiago, líder del PCE. Al seu lloc, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, també secretària general de Podem, va nomenar Lilith Vestringe.

Notícies relacionades

Els moviments a Andalusia exhibeixen amb claredat com són les aliances internes i l’aïllament de Podem. IU va amb Més País a la Cambra andalusa mentre que en l’àmbit nacional no oculta la seva sintonia amb la vicepresidenta Yolanda Díaz i el seu projecte Suma. La ronda de reunions de la vicepresidenta i el ministre de Consum, Alberto Garzón, amb la grans distribuïdores d’alimentació per fixar els preus d’una cistella bàsica de la compra, deixen clar que IU va de la mà de Díaz perquè el seu projecte polític agafi impuls davant les pròximes generals. Res a veure amb les tenses relacions que, tant Díaz com IU, mantenen amb Podem.

El pròxim assalt electoral seran les eleccions municipals i autonòmiques del maig. A Andalusia, IU va deixar clar que obria un període de reflexió per veure com es presentaria a aquesta cita electoral. Ningú dona per fet que es reediti la coalició de Per Andalusia, amb la qual van acudir a les autonòmiques del 19 de juny passat, sinó al contrari, ho veuen «improbable» en aquests moments. Tampoc Podem vol anar en coalició amb altres partits i, fins ara, ha defensat que acudirà amb les seves pròpies sigles.