Partit Popular

Feijóo tancarà un acord amb UPN després de la crisi interna, però exigeix pes per al PP a Navarra

L’acord l’hauran de tancar Feijóo i Esparza directament | Podria ser al llarg del setembre

Feijóo tancarà un acord amb UPN després de la crisi interna, però exigeix pes per al PP a Navarra
3
Es llegeix en minuts

Queden vuit mesos per a la primera cita electoral del curs, les autonòmiques i municipals que els grans partits mesuren com a avantsala de les generals. Fa mesos que el PP greixa la seva màquina orgànica, però ha deixat per al final les patates calentes. A Astúries i Navarra hi queden incògnites importants per resoldre. A la segona, totes les mirades continuen pendents del desenllaç que es produeixi amb Unió del Poble Navarrès (UPN), el partit amb el qual el PP es coalitza en aquesta comunitat. Però la guerra interna desencadenada en la formació hegemònica del centredreta navarrès ha mogut moltes fitxes al tauler. Diferents fonts coneixedores de la situació confirmen que l’acord l’han de tancar directament Alberto Núñez Feijóo i Javier Esparza en una cita o conversa que podrien mantenir aquest mateix mes de setembre.

La divisió d’UPN, que va acabar amb els diputats del Congrés, Sergio Sayas i Carlos García Adanero, expulsats del partit pel dur enfrontament que van mantenir amb la direcció a compte de la reforma laboral (es van negar a recolzar el Govern de Pedro Sánchez) va posar en una situació incòmoda el PP. Primer, per la voluntat dels dos díscols (avançada per El Periódico de España) d’impulsar una plataforma i valorar la fundació d’un nou partit que competiria en el mateix espai electoral. I, segon, per haver de triar bàndol: l’estructura d’UPN amb un líder en qui pocs confien o l’aventura política que plantegen Sayas i Adanero sense tenir garanties. 

Segons ha pogut saber aquest diari, el PP no veu cap altra opció que arribar un acord amb UPN. Fonts molt pròximes a Feijóo, però, asseguren que Esparza «ha de decidir què farà». Els populars no han vist amb bons ulls alguns moviments durant aquests mesos, especialment la sensació que hi pogués arribar a haver un acord amb el PSN. «Nosaltres no pactarem amb ningú perquè governi l’esquerra. Això és clar», afirmen. A Génova tenen clar que UPN és la força hegemònica, però defensen que els partits «són estructures, eines» que poden quedar buides si els votants «es deceben».

Full de ruta i congrés

En el PP reconeixen que Esparza sí que ha mirat de fer algun acostament, però el malestar no ha sigut petit en les sigles populars durant aquest temps. Per això, el que exigirà Génova al seu soci navarrès és que les coses quedin molt clares i que hi hagi una voluntat real per congregar tot el vot de centredreta. El que sí que hi haurà és una conversa entre líders de la qual ha de sortir el «full de ruta final» per a les eleccions vinents. «Hi haurà acord», confien fonts coneixedores, sense amagar que el PP «no es conformarà amb tot» i farà valer el pes de les seves sigles amb Feijóo al capdavant.

El que continua pendent és el nou lideratge del PP navarrès, més encara després que Ana Beltrán hagi confirmat que no competirà per continuar en el càrrec. Va ser l’aposta de Pablo Casado, que també la va incloure en la direcció nacional, i ara la diputada fa un pas al costat. En el PP creuen que el congrés per escollir el nou líder s’ha de produir després que s’aclareixin les coses amb UPN, quan tot quedi clar i el partit sàpiga com es presentarà a les següents eleccions. No hi ha pressa, però els temps constrenyen. En el termini d’un mes els conservadors celebraran el congrés del PP de Cantàbria, i falten a més del navarrès, el de la Rioja i el d’Astúries. «Hem deixat la part difícil per al final. Perquè la fàcil va sortint sola», expliquen. 

«Gairebé impossible» reunir tots

El que el PP té clar és que en el dia d’avui és impossible una reconciliació interna a UPN. Esparza, Sayas i Adanero no poden conviure en la mateixa formació. I així «obrir les portes una altra vegada» serà molt complicat, tret que més endavant hi hagi algun canvi de lideratge. 

Notícies relacionades

Per als populars un acord «que acontenti tots» és fonamental, però també per tancar la porta a Vox a Navarra. El partit a la dreta del PP està especialment feble després de les eleccions andaluses i tot apunta, segons les enquestes publicades, que continua a la baixa. Al País Basc va aconseguir entrar-hi amb un escó. Però l’objectiu és que a Navarra aquesta coalició aglutini tota la dreta i centredreta.

Tot i que la primera cita són les autonòmiques i municipals, el gran objectiu del PP són les generals. I per a això és molt important tenir tancats els acords amb UPN, perquè cada escó comptarà i Feijóo no es pot permetre perdre’n un per la divisió navarresa.