Bloqueig institucional

El CGPJ, a un dia de col·locar-se en la il·legalitat

Els interlocutors de les dues sensibilitats del Consell parlaran aquesta tarda per aprofundir en les bases de la negociació

El CGPJ, a un dia de col·locar-se en la il·legalitat
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

Des que el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va decidir fa just una setmana deixar clar davant els mitjans de comunicació els extrems que considerava clau per afrontar el nomenament dels magistrats del Tribunal Constitucional que li corresponen, com que ell no aspira a incorporar-se a l’òrgan de garanties, les esperances que l’òrgan de Govern dels jutges complissin el termini donat pel Govern eren més aviat escasses.

El mateix Lesmes va descartar que el ple del dia 8 passat fos per designar ja els seus dos magistrats. Va dir que s’havia assenyalat la data per tenir «marge» de cara a poder complir el límit del dia 13 marcat per l’Executiu de Pedro Sánchez, però alhora, conscient del sentir en el Consell, va negar que tingués transcendència retardar-se més enllà d’aquest dimarts, sempre que hi hagués un acord i es produïssin els nomenaments. Perquè tots els seus interlocutors ho entenguessin, va destacar la dificultat que plantegen els nomenaments del CGPJ que necessiten almenys el suport de 12 vocals per complir el requisit dels tres cinquens.

Reunió d’interlocutors

D’aquesta manera, del ple de dijous dia 8 només es van treure en clar les bases per celebrar el ple en què s’elegiran els dos magistrats i els interlocutors del sector de sensibilitat progressista. La celebració del ple definitiu només es produirà quan hi hagi prou acord per votar noms, cosa que descarta una nova reunió dimarts, malgrat el termini fixat pel Govern.

A diferència dels interlocutors del sector progressista, que es van conèixer a l’acabar el ple dijous passat, els noms dels del sector conservador no es van donar a conèixer fins aquest dilluns. Són José Antonio Ballestero i Carmen Llombart, que aquesta mateixa tarda mantindran un primer contacte telefònic amb els de l’altra sensibilitat: Roser Bach, Rafael Mozo i Álvaro Cuesta, van informar fonts de l’òrgan de Govern dels jutges a ‘El Periódico de España’.

Notícies relacionades

Es tracta de perfilar encara més les bases per portar a bon terme les converses que culminaran amb el nomenament dels dos magistrats del TC que corresponen al CGPJ, cosa que propiciarà que el Govern faci els seus sense haver d’enfrontar-se a més problemes.

En el seu discurs d’obertura de l’any judicial, Lesmes va anunciar que si no hi ha acord per a la renovació del mateix CGPJ entre els principals partits del país, dimitirà al capdavant del Poder Judicial una vegada que l’elecció dels magistrats del Constitucional dependents del Consell està encarrilada i es va referir a les pròximes setmanes en una conversa informal amb periodistes.