Enquesta del Govern

La majoria dels catalans, en contra d’abaixar impostos i a favor del turisme

La percepció de seguretat a Catalunya se situa en el 5,8 i els ciutadans puntuen amb un 7 els Mossos

La majoria dels catalans, en contra d’abaixar impostos i a favor del turisme

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La majoria dels catalans estan en contra d’abaixar els impostos si implica una reducció de prestacions o serveis, segons una enquesta òmnibus elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, ja que únicament un 33% és partidari de fer-los baixar. D’altra banda, segons el sondeig, el 85% dels catalans consideren que el turisme té un impacte social «positiu», mentre que el 7% creuen que és «negatiu o molt negatiu».

L’enquesta òmnibus, que no inclou preguntes de caràcter polític ni valoració de líders, s’ha elaborat a partir de 1.200 entrevistes a persones de 18 anys i més entre el 9 i el 30 de maig del 2022, amb preguntes a proposta dels diferents departaments de la Generalitat. L’opció d’abaixar impostos sí que és majoritària entre els simpatitzants de Vox, Cs o PP, mentre que els afins a ERC, En Comú Podem i la CUP són els que més s’hi oposen.

Problemes de seguretat

Segons aquest estudi, la percepció de seguretat al conjunt de Catalunya és d’un 5,8 sobre 10, i augmenta al preguntar-se per les ciutats o pobles on es resideix, en que s’arriba a un 6,6 de nota, 0,8 punts més que en el global de Catalunya. L’enquesta també ha preguntat als catalans sobre la valoració dels Mossos d’Esquadra, que reben una nota mitjana al voltant del 7 sobre 10.

Quant als principals problemes de seguretat que perceben els catalans, les conductes incíviques, la violència masclista i el tràfic de drogues se situen al capdavant, amb un 7,8 en el primer cas i un 7,7 en els dos següents. No obstant, el terrorisme se situa per sota de la llista dels problemes de seguretat, amb un 4,4.

Entre altres aspectes pels quals ha preguntat la Generalitat també figuren els de l’àmbit laboral, principalment els orientats a la jornada laboral de quatre dies (la predisposició és d’un 7,4 sobre 10) i sobre el teletreball (un 46% dels treballadors n’és partidari). D’altra banda, segons l’enquesta, el 85% dels catalans consideren que el turisme té un impacte social «positiu», mentre que el 7% creuen que és «negatiu o molt negatiu».

El Corredor i el 25%

A més, el 60% dels catalans creuen que no hi ha un projecte per unir amb un tren d’alta velocitat València i Barcelona «per qüestions polítiques», mentre que el 50% pensen que el corredor mediterrani s’hauria de desenvolupar per motius econòmics.

Notícies relacionades

L’enquesta òmnibus no ha preguntat als catalans sobre el 25% de castellà a les aules, però sí sobre el pla de foment de l’ús del català a la universitat, que rep el suport majoritari dels catalans, especialment entre els catalanoparlants (94%).

TV-3 figura com l’opció més resposta pels catalans al ser preguntats pel canal de televisió habitual (28%), un percentatge que es dispara fins al 69% entre els catalanoparlants, seguida de les plataformes digitals (13%) i Antena 3 (12%).