Parlament

El PSC allarga la mà a ERC per acordar el relleu de Laura Borràs

  • Els republicans recorden que incumbeix a Junts elegir president del Parlament, però insten els seus socis que agilitin el relleu

El PSC allarga la mà a ERC per acordar el relleu de Laura Borràs

CAROLA LÓPEZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSC s’ha sumat aquest dilluns a la pressió d’ERC sobre Junts perquè permeti el relleu de Laura Borràs després de la seva suspensió. El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha defensat aquest dilluns que la presidència del Parlament ha de tenir «plenitud de funcions» i ha afirmat que existeixen «mecanismes» per rellevar la presidenta de la Cambra suspesa.

«En el Parlament la presidència es tria per una majoria de diputats. Cal buscar quina és aquesta majoria», ha indicat Illa, obrint la porta a acords entre blocs per resoldre la situació. En el mateix sentit, el líder del PSC ha demanat que no se subordini la «institucionalitat» als pactes entre partits.

Illa ha assegurat que no té interès a «desestabilitzar» ni burxar en les diferències entre ERC i JxCat, però sí que els ha apressat que «desbloquegin» la situació a la Cambra, i ha afegit que la situació s’hauria de resoldre «en la primera quinzena de setembre».

El primer secretari del PSC s’oferia així després de les paraules de diumenge del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va emplaçar JxCat a buscar un relleu per a Borràs després que se li obrís judici oral per corrupció. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ja va contestar llavors que «la millor manera per evitar la interinitat» és «revertir» la decisió de suspendre Borràs.

Una substitució «temporal»

Notícies relacionades

I la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, s’ha tornat a pronunciar aquest dilluns després de les declaracions d’Illa. ERC ha deixat clar que no escoltarà de moment l’oferiment dels socialistes, però insisteix a demanar a JxCat que permeti el relleu a la presidència del Parlament. Vilagrà ha obert la porta a una substitució de caràcter «temporal», perquè la interinitat, ha dit, «no afavoreix la institució».

Vilagrà ha recordat que el seu partit, ERC, «sempre compleix els pactes», com el que es va firmar amb Junts perquè la presidència del Parlament recaigués en aquest partit durant aquesta legislatura. Però alhora ha matisat: «No té sentit una interinitat com la que tenim». «Emplacem a aquest relleu, que potser és temporal en funció de com es desenvolupi el judici. Però en qualsevol cas, pel que fa a la presidència, la situació d’interinitat no afavoreix la institució», ha avisat.