Justícia

L’Audiència Nacional torna a rebutjar l’excarceració d’‘el Pollo’ Carvajal

El tribunal percep un «risc de fuga» que «augmenta», ja que només queda la «materialització» de la seva entrega als EUA

L’Audiència Nacional torna a rebutjar l’excarceració d’‘el Pollo’ Carvajal

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional ha rebutjat una vegada més posar en llibertat l’exgeneral veneçolà Hugo Armando Carvajal, ‘el Pollo’ Carvajal, al percebre un «risc de fuga» que «augmenta», ja que només queda la «materialització» de la seva entrega als EUA, en suspens a l’haver recorregut al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Que l’exmilitar estigués fugit de la justícia espanyola gairebé dos anys ha sigut, «sens dubte», una dada «rellevant» perquè aquest tribunal rebutgés «una de tantes pretensions de llibertat provisional» efectuades per qui va ser cap de contraintel·ligència militar en els governs dels presidents veneçolans Hugo Chávez i Nicolás Maduro.

L’Audiència ha desestimat el recurs de súplica que va presentar la defensa d’Hugo Armando Carvajal a la resolució en la qual la secció tercera de la Sala Penal ja rebutjava la seva excarceració.

Una decisió que el tribunal ha avalat al considerar que els magistrats van donar «explicació de la necessitat i proporcionalitat de la presó provisional» respecte a una persona que «ha estat fugida i en parador desconegut des del 8 de novembre del 2019 fins al 9 de setembre del 2021, estant pendent únicament la materialització de l’entrega als EUA, acordada en forma judicial i governativa».

Davant l’«al·ludit costum carcerari» de l’Audiència Nacional –en paraules de la defensa de l’exmilitar–, el tribunal recorda que únicament queda la decisió del TEDH, que ha de resoldre el seu recurs, per la qual cosa «el risc de fuga, sens dubte, augmenta».

Segons la Sala Penal, l’exgeneral «sembla que ignora la seva situació processal» i l’estat del procediment d’extradició en el qual està immers i, tot i que admet que «la complexitat de les actuacions judicials a desenvolupar no té parangó» en aquest cas, rebutja que la seva situació de presó provisional suposi un perjudici del seu dret a la defensa.

Notícies relacionades

Carvajal està reclamat pels Estats Units per delictes que a Espanya equivalen a pertinença a organització criminal o pertinença o col·laboració amb organització terrorista i tràfic de drogues.

La seva entrega va ser acordada el 2019, però quan la Sala va voler executar-la, el reclamat va deixar d’estar localitzable fins que el setembre del 2021 va ser descobert, amb ajuda de la DEA nord-americana, en un pis de Madrid. Actualment, l’extradició es manté en suspens a l’espera de la decisió del TEDH.