Contracta gegant

Compra massiva de gasolina: Defensa busca 406 milions de litres de combustible amb els preus disparats

És la compra centralitzada més gran de gasolines que es porta a terme a Espanya, amb un valor estimat del contracte de 767,5 milions d’euros

Compra massiva de gasolina: Defensa busca 406 milions de litres de combustible amb els preus disparats
4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Per als arxius virtuals de la contractació de l’Estat és només l’expedient 2021/JCMDEF/2021/JCMDEF/00000096E, però per a la realitat dels pressupostos i els sortidors és la compra centralitzada més gran de gasolines que es porta a terme a Espanya, i en la conjuntura de més carestia i incertesa sobre preus i subministraments dels últims 50 anys. Defensa avalua ofertes per proveir-se de 406,9 milions de litres de combustibles líquids fins que s’acabi el 2024. Són 203,4 milions de litres per any, els que necessiten tots els vehicles dels exèrcits.

El pla d’adquisició, un acord marc bianual de subministrament, inclou des del querosè dels caces Eurofighter i F18 que patrullen el Bàltic fins al fuel DPM dels vaixells de l’Armada que vigilen les portes del mar Negre o l’oceà Índic, i des de la gasolina de vehicles lleugers fins al gasoil dels carros de combat o el gasoil C de la calefacció de les casernes.

Marge superat

Marge superatNo hi ha entitat pública en aquest país que demani per si sola tant combustible fòssil. La licitació té un valor estimat de contracte de 767.570.795 euros i 32 cèntims. És el càlcul de totes les despeses màximes que es poden derivar de la contracta si hi ha imprevistos, modificacions o pròrrogues. El càlcul porta molt coixí sobre un pressupost base de licitació de 276,8 milions, la despesa màxima autoritzada. Malgrat tot, aquesta previsió, admeten fonts del sector petroler espanyol, «està ja superada» per la realitat de la crisi energètica desencadenada per Rússia. Quan aquest encàrrec es va dissenyar a Defensa no hi havia guerra a Europa.

El novembre del 2021, quan es va redactar el plec de prescripcions tècniques d’aquest enorme contracte, el gasoil estava a 0,76 euros per litre (sense impostos); ara, durant el procés d’avaluació, està a 1,21. La gasolina 95 ha passat de 0,77 a 1,14 en el mateix període.

El plec del contracte preveu, entre altres compres, la de 39,7 milions de litres de gasolines i gasoils, 118 milions de litres de querosè per a turbines de caces i altres reactors i 31 milions de litres de fuel per a barcos. Part d’aquesta adquisició acabarà sota les muntanyes d’A Graña (la Corunya), on l’Armada té un dels seus dipòsits, de 100.000 metres cúbics.

A una mitjana dels preus del litre de combustible líquid al mercat d’1,15 euros sense impostos, el cost actual de l’acord marc seria de 463 milions per any, i més de 900 en tota la seva vigència, 130 milions més del valor estimat.

Les firmes concursants no descarten, segons evolucionin els preus i la guerra que els condiciona, que Defensa hagi d’habilitar noves despeses extra.

Mai abans l’Estat havia dissenyat un acord per a compres massives de carburant amb una guerra a Europa de la magnitud que té la invasió d’Ucraïna. El panorama ha canviat molt. El juliol i el desembre del 2017, l’Exèrcit de l’Aire va rebre 138 milions de litres de querosè, pels quals va pagar 46,6 milions d’euros. El litre va sortir a 33 cèntims, tres vegades menys del que costa avui.

Club reduït

Club reduïtEl 12 de juliol es va tancar el termini per admetre ofertes. Fonts d’una de les firmes que competeixen pel concurs hi resten la importància que indiquen les seves magnituds: «És molt combustible, cert, però els marges són escassos, perquè els preus són molt ajustats».

Però Defensa no és un consumidor qualsevol. Només els 42 milions de litres de gasolina i gasoil previstos als seus primers quatre lots donen per omplir el dipòsit a 700.000 cotxes, 100.000 més que tots els censats en el terme de Barcelona.

A més, els vehicles de Defensa beuen molt. Els carros de combat Leopard 2E que Espanya va enviar a Letònia a la missió OTAN Presència Avançada Reforçada consumeixen en camp obert cinc litres de gasoil... per quilòmetre. Per això en el dipòsit d’aquests tancs caben 1.200 litres. Proveir el desplegament espanyol de lleopards a Letònia– rellevat el 18 de juliol per la missió ‘eFPXI’– suposava 8.400 litres de gasoil.

I navegant a velocitat de creuer, la fragata ‘Blas de Lezo’, enviada per Espanya a la flota OTAN de dissuasió als voltants de l’escenari de guerra ucraïnès, necessita una mica menys de 15.000 litres de fuel per dia.

Un reduït club d’aspirants pot jugar en aquesta lliga de la gran contractació. De fet, només dues firmes energètiques amb domicili social espanyol –d’aquestes sobre les quals plana el nou impost que prepara el Govern– estan presents habitualment en el concurs: Repsol i Cepsa

Notícies relacionades

El 20 d’abril del 2018 es va adjudicar la contracta antecessora de la que ara avalua Defensa, amb un valor estimat de 50 milions menys que l’actual. Dels 13 lots en què es va dividir (segons tipus de combustible i si el subministrament era en illes, ciutats africanes o bases de la Península), Repsol se’n va emportar vuit, Cepsa en va guanyar quatre i Macquarie –el fons de capital de risc més gran d’Austràlia– va rebre l’encàrrec per a un dels més delicats: 150 milions d’euros en combustible JP-5 de turbines d’avions a través de l’oleoducte militar Rotaza (Rota-Saragossa), que travessa el país en diagonal, de base aèria en base aèria i amb 15 metres de perímetre de seguretat entorn de la conducció.

Segons les condicions del contracte marc, «l’adjudicatari no pot modificar els preus de forma unilateral». Aquests preus es calcularan setmanalment segons els valors que publiqui el Weekly Oil Bulletin de la Comisión Europea. I «mai hi ha hagut discrepàncies d’importància en les renovacions de preus», assenyalen les fonts consultades.