Memòria de la Guerra Civil

Homenatgen les víctimes de la batalla de l’Ebre en el 84è aniversari

  • En l’acte, la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, ha reclamat una nova llei de memòria democràtica «moderna i antifeixista»

Imatge històrica de la batalla de l’Ebre, durant la guerra civil.

Imatge històrica de la batalla de l’Ebre, durant la guerra civil. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El municipi del Pinell de Brai (Tarragona) ha acollit aquest diumenge un homenatge a les víctimes de la batalla de l’Ebre, en el 84è aniversari de l’inici d’un dels episodis més sagnants de la Guerra Civil espanyola.

La consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, ha participat en l’acte de commemoració de la batalla, un homenatge que tradicionalment se celebra a la cota 705 de la serra de Pàndols, on hi ha el Monument a la Pau, però que aquest any s’ha hagut de traslladar al casal municipal la Pianola del Pinell de Brai, pel risc d’incendi forestal a la zona.

100.000 baixes

«Recordem i reivindiquem les víctimes de la Guerra Civil, però especialment les de la batalla de l’Ebre, on vam perdre gairebé tota una generació del nostre país, més de 100.000 baixes entre ferits, morts i desapareguts, pràcticament tots joves», ha destacat Ciuró, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

La consellera ha defensat la necessitat d’impulsar una nova llei de memòria democràtica, «moderna, que refongui, actualitzi i millori totes les lleis existents a Catalunya i que «posi el focus en la lluita antifeixista».

Notícies relacionades

L’homenatge, que s’organitza cada any des de 1980, ha sigut organitzat per l’Ajuntament del Pinell de Brai, el Consell Comarcal de la Terra Alta i el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre. En l’esdeveniment també ha intervingut un dels supervivents de la ‘quinta del biberó’, Salvador Farrés.

L’anomenada ‘quinta del biberó’ va estar formada per uns 27.000 joves d’entre 17 i 18 anys que, convocats pel Govern de la República, van participar en la batalla de l’Ebre, en un intent a la desesperada de frenar l’avanç de les tropes franquistes.