INVESTIDURA DE JUANMA MORENO

Juanma Moreno, 25 anys després del salt en furgoneta a Noves Generacions

Fa un quart de segle, el president andalús, Bendodo i altres amics van recórrer Espanya en furgonetes llogades i van promocionar sense suports la seva candidatura a líder de l’organització juvenil del PP

Juanma Moreno, 25 anys després del salt en furgoneta a Noves Generacions

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Posats a forçar efemèrides, en aquest 2022 tan rodó per a les aspiracions de Juanma Moreno es complirien també les ‘bodes de plata’ de l’any que va marcar un abans i un després en la seva carrera política. El 1997, el nou ‘baró de barons’ del PP va posar fi al seu bienni com a regidor amb Celia Villalobos a l’Ajuntament de Màlaga. I no només va iniciar un periple de tres anys al mateix Parlament d’Andalusia en què ara, 25 anys després, continua manant amb una majoria absoluta històrica de 58 escons. Sobretot, la seva vida va canviar quan es va animar a provar sort amb el vent en contra en la carrera que havia d’elegir el nou president nacional de Noves Generacions. Fa un quart de segle, Juanma Moreno, Elías Bendodo i altres amics del PP de Màlaga van recórrer Espanya en furgonetes llogades i van promocionar sense el suport de l’aparell del carrer Génova –que tenia els ulls posats en un altre aspirant– la candidatura del llavors líder de l’organització juvenil del PP a Andalusia.  

Aquella colla es llançava a la carretera cada vegada que hi havia un congrés important de Noves Generacions o del mateix partit en una altra comunitat del país. I una vegada eren allà –a l’Aragó, el País Basc o Castella i Lleó, per esmentar algunes de les destinacions que van abordar– buscaven els companys més influents del lloc per vendre’ls les bondats del projecte de Juanma Moreno.

El fet que el vehicle anés ple ajudava a multiplicar el missatge. Eren fixos en aquella precampanya nòmada Juanma Moreno, Elías Bendodo, Mariví Romero, Fran Oblaré, Juan Jesús Bernal, Víctor González i Pablo Antón, l’únic de tots que un temps després va abandonar l’activitat política. Mercedes González i Julio Andrade també van formar part alguna vegada de l’expedició. 

El que era habitual era que Bendodo i Bernal anessin a l’aeroport de Màlaga i lloguessin un vehicle de nou places, que solia tenir un cost de «25.000 pessetes per a tot el cap de setmana», segons detalla el segon.  

L’impuls dels malaguenys va acabar donant un tomb al procés per a la successió que s’havia obert en el si de l’organització juvenil popular. 

«Allò va marcar les nostres vides i el nostre futur polític, era la furgoneta de l’inconformisme i la il·lusió», recorda Elías Bendodo

El mateix Elías Bendodo sol assegurar que aquella aventura «va ser el principi de gairebé tot». «Allò va marcar les nostres vides i el nostre futur polític. Era la furgoneta de l’inconformisme i de la il·lusió. És el mateix que acaba de passar a Andalusia: l’inconformisme i la il·lusió, 25 anys després», rememora l’actual coordinador general del nou PP nacional de Feijóo

«Allò ens va funcionar», apunta Juan Jesús Bernal amb la certesa que la capacitat de lideratge de Moreno va propiciar l’èxit. «Juanma no ha canviat, el que Juanma fa ara ho ha fet sempre, ja llavors parlava amb tota la normalitat del món de metes com les que després ha aconseguit; ell no tenia límits en els seus objectius i, com ara que ha fet possible el canvi a Andalusia, creia en la necessitat de fer les coses d’una altra manera i d’imprimir un altre caràcter a la política», afegeix Bernal.  

Notícies relacionades

Mentre ho assegura, aquest polític malagueny del PP es remunta a la modernització de Noves Generacions amb què Moreno va acabar assumint galons ja ‘adults’ a la seu madrilenya del carrer Génova: «Juanma va canviar la imatge que es tenia dels joves del PP i va liderar propostes tan innovadores com la que Noves Generacions va elevar per a l’eliminació del servei militar en un congrés nacional del partit, en l’etapa de José María Aznar; de Juanma vam aprendre a ser empàtics i pròxims». 

Juan Jesús Bernal disfruta, especialment, reconstruint el que van viure en carreteres de tot el país. De sobte, es transporta a un diumenge a la nit, a l’altura d’una localitat manxega, i es veu reunint amb els altres les escasses monedes que portaven de tornada per veure amb quantes hamburgueses podien sopar vuit o nou persones. Com Bendodo, Bernal té clar que aquella col·lecció de furgonetes llogades va traçar el camí seguit durant els 25 anys que han vingut després.