Consell de Ministres

El Govern aprova un pla per assegurar l’aigua davant la crisi climàtica

Té com a horitzó el 2030 i aspira a lidiar amb els diferents tipus d’estrès hídric, a més de millorar la qualitat de l’aigua depurada i afavorir la protecció de rius, llacs, aqüífers i zones humides

El Govern aprova un pla per assegurar l’aigua davant la crisi climàtica

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha aprovat aquest dimarts les Orientacions Estratègiques sobre Aigua i Canvi Climàtic, una estratègia amb què busca protegir aquest «bé bàsic» davant les «adversitats i els reptes que tenim per davant» en el context de la crisi climàtica, ha assegurat aquest dimarts la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez.

«Estem veient períodes d’alta sequera i alhora s’estan produint les inundacions més grans de la nostra història», ha recordat Rodríguez en una roda de premsa després del Consell de Ministres celebrat aquest dimarts, en què també s’han abordat mesures per pal·liar les onades de calor i prevenir els incendis.

La ministra s’ha referit als efectes de l’escalfament global en la freqüència i virulència dels focs forestals, les onades de calor i la disponibilitat hídrica al país, que està experimentant «circumstàncies molt adverses», que «ens fan reiterar el nostre compromís de lluita contra el canvi climàtic», ha al·legat.

Espanya exerceix «un lideratge en una bona gestió de l’aigua», ha assenyalat Rodríguez, que ha avançat algunes de les mesures que incorpora l’acabada d’aprovar estratègia de l’aigua per a la transició ecològica, una de les polítiques promeses en la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica aprovada el maig del 2021.

El pla té com a horitzó el 2030 i, segons ha explicat Rodríguez, aspira a lidiar amb els diferents tipus d’estrès hídric –per excés, en inundacions, i per defecte, en sequeres– a més de millorar la qualitat de l’aigua depurada i afavorir la protecció de rius, llacs, aqüífers i zones humides, entre altres objectius.

El Panel Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC), el grup d’especialistes de l’ONU sobre aquest fenomen, afirma que la regió mediterrània és especialment sensible als impactes de l’escalfament global, i en concret a la disponibilitat d’aigua, un problema que serà previsiblement més acusat als països al sud del Mediterrani però del qual Espanya tampoc n’estarà lliure.

Així, la nova estratègia servirà per posar en marxa «línies d’actuació que implementin adequadament les polítiques d’Aigua de la Unió Europea i impulsin una planificació hidrològica resilient davant el canvi climàtic», ha al·legat el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) en un comunicat.

Notícies relacionades

El pla inclou la modificació de les lleis relatives a l’aigua, a més de nous plans hidrològics de conca –pendents de ser aprovats en l’última meitat del 2022– i un pla estratègic de digitalització per a un ús més responsable del recurs, que el Govern dotarà amb més de 1.000 milions d’euros.

A més, el Miteco ha recalcat que la finalització, el 2025, del primer programa de treball del Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic, el 2027, del tercer cicle de planificació hidrològica i el segon cicle de planificació del risc d’inundació i, el 2030, de l’Estratègia i el Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic marcarà l’agenda de l’estratègia de l’aigua.