Tribunals

La fiscalia tornarà a Igualtat l’expedient del fill de la menor abusada per l’exmarit d’Oltra

El ministeri públic obtindrà abans informes sobre la situació de risc detectada per Serveis Socials però adverteix que no pot «assumir competències que no té»

La fiscalia tornarà a Igualtat l’expedient del fill de la menor abusada per l’exmarit d’Oltra

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia de Menors confirma que ha obert un «expedient de protecció» del primer fill de la menor, ja major d’edat, que va patir abusos sexuals del monitor i exmarit de l’exconsellera d’Igualtat Mónica Oltra, com va informar ‘Levante-EMV’ divendres passat. Es tracta d’un expedient que analitzarà la «situació de risc» del menor detectada pels Serveis Socials d’una mancomunitat de la Ribera Alta, que es va notificar a la Conselleria d’Igualtat a finals de maig i que el departament que llavors dirigia Mónica Oltra va traslladar a la Fiscalia de Menors sense entrar en el fons de l’assumpte. Tot i que, segons un portaveu oficial de la Fiscalia Provincial de València, l’expedient tornarà a la Conselleria d’Igualtat, que és a qui correspon tramitar aquest tipus d’expedients administratius.

Notícies relacionades

La raó que Igualtat no intervingués en aquest expedient es deu a la situació judicial dels principals responsables de l’àrea d’Infància i Joventut de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Dotze funcionaris i directius d’Igualtat, més l’exconsellera Mónica Oltra i dues treballadores més del Centre Nen Jesús on es van cometre els abusos, estan investigats en la causa del Jutjat d’Instrucció 15. Una causa que investiga des del juny del 2021 el tractament que va rebre la menor que va patir els abusos des que va verbalitzar els fets fins que es va denunciar a la Fiscalia de Menors i es va poder jutjar el monitor, condemnat a cinc anys de presó. La condemna està pendent d’un recurs de cassació davant el Suprem que l’alt tribunal encara no ha decidit si té interès cassacional.

Davant la investigació a onze funcionaris, des de la Conselleria d’Igualtat es va decidir no intervenir en l’assumpte del menor i traslladar la informació a la fiscalia. L’expedient iniciat per la Fiscalia de Menors procedirà a portar a terme els «esbrinaments pertinents» per comprovar la situació de risc advertida pels Serveis Socials de la mancomunitat de la Ribera Alta, on la jove mare és atesa. Tot i que fonts oficials de la Fiscalia Provincial de València adverteixen que el que seria adequat en aquesta situació és que Serveis Socials iniciés un «pla d’intervenció familiar» per «treballar els aspectes detectats» en la situació de risc de la jove que, precisament dimarts, va ser mare del seu segon fill, van confirmar a ‘Levante-EMV’ fonts pròximes. Però en qualsevol cas la Fiscalia de Menors apunta a través del portaveu oficial del ministeri públic que «a qui correspon tramitar l’expedient administratiu de protecció és a la Conselleria d’Igualtat. La fiscalia no pot assumir competències que no té».

Temes:

Mònica Oltra