Destitució polèmica

Rebel·lió en un sector de la Fiscalia contra Delgado pel cessament del número dos de Menors

Més de cent fiscals es queixen per escrit, però FGE respon que la decisió és facultat de la fiscal general i no es pot «patrimonialitzar» els càrrecs perquè abunda en l’«immobilisme»

Rebel·lió en un sector de la Fiscalia contra Delgado pel cessament del número dos de Menors

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

Nou ‘incendi’ en la Carrera Fiscal a compte de la política de nomenaments de la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, que tot just incorporar-se de la seva baixa mèdica –a causa d’una intervenció urgent en l’esquena el mes d’abril passat–, va acordar el cessament del fiscal adjunt a la Sala de Menors, Francisco Manuel García Ingelmo. La mesura ha sigut fortament contestada per un sector d’aquest col·lectiu, i un total de 117 fiscals d’aquesta especialitat han remès un escrit expressant la seva queixa.

La destitució de García Ingelmo, que exercia com a número dos de Menors des del juliol des de fa més d’una dècada, va ser comunicat a la Carrera el dia 29 passat, després de constituir-se el nou Consell Fiscal. Segons els signants de l’escrit, la seva sortida suposa «una excepcional pèrdua» per a aquesta especialitat dins de la Fiscalia «no només per l’excel·lència en el desenvolupament de la feina, sinó, especialment, per les seves qualitats humanes».

Més dura s’ha mostrat la majoritària Associació de Fiscals (AF), l’executiva de la qual ha llançat un comunicat en el qual qualifiquen de «sorprenent i preocupant gir» la decisió de Delgado, i més encara quan qui dirigeix actualment l’especialitat de Menors «no té els coneixements propis de la matèria».

Situació a Menors

Amb això, l’associació majoritària al·ludeix a la decisió d’insistir en el nomenament d’un fiscal afí per ser cap del departament de Menors, Eduardo Esteban, malgrat el veto dictat fa uns mesos pel Tribunal Suprem, que va anul·lar el seu nomenament per considerar que no havia sigut prou motivat.

De fet, l’AF i un altre fiscal que aspirava a aquest lloc van plantejar tornar a l’alt tribunal contra la segona designació d’Esteban. La doctrina del Tribunal Suprem, tanmateix, ve resolent de forma favorable a respectar la discrecionalitat dels nomenaments de jutges pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) quan els candidats arriben a cert nivell d’excel·lència. Aquesta jurisprudència, segons fonts jurídiques, és perfectament aplicable al cas del nomenament d’Esteban com a fiscal de Sala de Menors.

Sobre la sortida ara del número dos d’aquesta especialitat, García Ingelmo, des de la Fiscalia General al·ludeixen a l’article 36.3 de l’Estatut Fiscal, que regula que la decisió adoptada per la fiscal general és «legal i estatutària». Es tracta d’una facultat de designació directa de càrrecs de confiança que és de la fiscal general «i de ningú més», assenyalen les fonts consultades, que afegeixen que l’elecció de càrrecs de confiança l’exerceix Delgado igual com ho han fet els seus antecessors en el càrrec.

La sortida de García Igelmo «suposa una reestructuració d’equips per adaptar-se i donar impuls als nous projectes», afegeixen des de la Fiscalia General. També apunten que l’immobilisme en la carrera fiscal no afavoreix aquest impuls ni a les aspiracions de tants fiscals que es veurien injustificadament limitades les seves possibilitats de mobilitat i promoció professional, ja que «no es poden patrimonialitzar els càrrecs».

Petició de Viada al Consell Fiscal

Notícies relacionades

La polèmica arribarà previsiblement al pròxim Consell Fiscal que se celebrarà aquest mes a compte del vocal de l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), Salvador Viada, que ja ha sol·licitat per escrit una «especificació de les raons» per les quals el García Ingelmo, després de més de dotze anys d’adscripció a la Fiscalia de Menors i amb un prestigi reconegut en l’especialitat, ha sigut cessat.

Viada vol conèixer, concretament, si la decisió de cessar l’esmentat fiscal prové de la fiscal general o del cap de Menors. «Perquè si el fiscal en cap de Menors no hauria sol·licitat el cessament sent el seu superior directe, la decisió ha de ser explicada, ja que difícilment pot obeir a raons d’índole professional i de millora del servei», assenyala l’escrit.