Roda de premsa de Madrid

Biden demana una ‘excepció’ al reglament del Senat dels EUA per protegir el dret a l’avortament

El president nord-americà qualifica d’‘error’ la sentència del Suprem que va acabar amb la protecció de les dones

Biden demana una ‘excepció’ al reglament del Senat dels EUA per protegir el dret a l’avortament

Brendan Smialowski / AFP

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El president dels EUA, Joe Biden, ha demanat a Madrid que es faci una «excepció» al reglament del Senat del seu país perquè els demòcrates puguin aprovar una llei de dret a l’avortament que reverteixi la decisió del Tribunal Suprem. La cort judicial va acabar la setmana passada amb la protecció d’aquest dret de les dones. Els demòcrates només tenen 50 dels 100 escons de la Cambra, per això no poden prendre mesures de pes: segons la norma, és necessària una majoria qualificada de tres cinquenes parts (60 senadors) per fer-ho.

En el passat recent ja s’han fet excepcions a l’anomenat filibusterisme que suposa el llistó de les tres cinquenes parts dels vots. La singularitat es coneix com a «opció nuclear» i consisteix a canviar temporalment les regles de joc per permetre que alguna cosa es pugui aprovar per majoria simple.

Altres projectes encallats

Notícies relacionades

La debilitat dels demòcrates en el Senat està fent que es quedin encallats projectes de llei sobre l’ampliació dels drets de vot, iniciatives per controlar més les armes de foc o mesures per millorar la situació dels immigrants irregulars. Biden ja havia suggerit anteriorment la necessitat de modificar el reglament per poder aprovar projectes amb majoria simple. En aquest cas, arriba després que el Suprem hagi anul·lat la sentència Roe contra Wade que reconeixia l’avortament com un dret a nivell federal. En aquests moments, cada estat pot legislar sobre aquesta qüestió: 11 ja el prohibeixen o el limiten dràsticament i d’altres volen fer-ho en els pròxims mesos.

Biden ha qualificat d’«error» la sentència del Suprem. «Hem de canviar la decisió del Suprem sobre l’avortament [...]. Ha impactat no només en el dret de la dona a elegir. També afecta la privacitat en termes generals», ha assenyalat en la roda de premsa de tancament de la cimera de l’OTAN a Madrid. Els periodistes li han preguntat si algun líder li ha tret el tema i ha respost que «ningú» ho ha fet. «Estem en millor posició que mai per liderar el món. Continuem sent líders», ha comentat.