Invasió d’Ucraïna

Zelenski, davant l’OTAN a Madrid: «Els objectius d’Ucraïna són els mateixos que els de l’Aliança»

El president ucraïnès participa en la sessió inaugural, a la qual assisteixen els 30 líders dels països de l’Aliança

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat suport als 30 caps d’Estat i de Govern de l’OTAN reunits en la cimera de Madrid. Demana evitar que Ucraïna es converteixi en un territori de «guerra total» on no quedin més que ruïnes. «Ens interessa la seguretat i l’estabilitat al continent europeu, al món», ha dit l’ucraïnès en un discurs per videoconferència retransmès al Consell Atlàntic reunit a Madrid. «Els objectius d’Ucraïna són exactament els mateixos que els de l’Aliança».

Els líders dels 30 països de la OTAN han començat aquest dimecres la primera de les reunions d’alt nivell del Consell Atlàntic. Seran tres les d’aquesta cimera de dos dies a Madrid, que el secretari general de l’OTAN ha qualificat d’«històrica», en què esperen adoptar decisions fonamentals per «transformar» l’Aliança i preparar-la per a una Rússia més amenaçadora i reptes com les noves tecnologies disruptives o la puixança militar de la Xina.

«Prendrem importants decisions per reforçar l’OTAN en un món més perillós i competitiu, on règims autoritaris com Rússia i la Xina desafien obertament l’ordre internacional basat en normes», ha indicat el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, en la seva intervenció a l’inici del Consell de l’Atlàntic Nord.

Per la seva banda, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, com a amfitrió de la reunió, ha donat la benvinguda als 30 líders aliats i ha assegurat que «estaran a l’altura de les expectatives dipositades en aquesta cimera». 

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha inaugurat formalment la cimera de líders de Madrid, de la qual espera «importants decisions» per reforçar la capacitat de l’Aliança Atlàntica i marcar el camí a seguir durant la pròxima dècada.

Una de les principals fites de la cimera serà l’adopció d’un nou marc estratègic, amb què Stoltenberg ha assenyalat que l’OTAN estarà més preparada per enfrontar-se als desafiaments derivats de «règims autoritaris» com Rússia i la Xina.

Notícies relacionades

Stoltenberg ha fet una crida a treballar per «mantenir l’Aliança forta» i «la població segura», dins d’una política de «portes obertes» que quedarà de manifest amb la pròxima incorporació de Suècia i Finlàndia, ja una vegada resolt el veto de Turquia.

El cap de l’OTAN també ha aprofitat les seves breus paraules inaugurals per lloar la «valentia» de la població i les autoritats ucraïneses. «Els aliats de l’OTAN continuen estant de la banda d’Ucraïna», ha assenyalat.