Escalada nuclear a Àsia

Corea del Nord podria estar preparada per fer noves proves nuclears

Les imatges obtingudes per satèl·lit mostren activitat aparentment encaminada a la realització de la primera prova nuclear nord-coreana en cinc anys

Corea del Nord podria estar preparada per fer noves proves nuclears
2
Es llegeix en minuts

Fotos fetes per satèl·lit i analitzades per un portal especialitzat han revelat activitat en un altre conjunt de galeries subterrànies del centre de proves nuclears de Corea del Nord, on, segons els experts, tot està preparat des de fa setmanes per fer un nou test atòmic.

Imatges preses el 14 de juny mostren «noves activitats de construcció al túnel número 4 (també conegut com portal oest), cosa que apunta amb força a la voluntat de tornar a habilitar-lo per a possibles futures proves», explica l’article publicat a la web Beyond Parallel i firmat per Joseph S. Bermudez, Victor Cha i Jennifer Jun.

«Es pot veure un nou mur de fonamentació en construcció i materials de construcció a prop de l’entrada del portal, que va ser esfondrat durant el desmantellament del 2018», explica el text, que fa referència a l’ensorrament de les entrades d’aquests túnels que va executar el règim per millorar l’ambient de cara a les cimeres mantingudes amb Washington.

Al seu torn, «antics magatzems i edificis de suport segueixen en procés de renovació, i s’estan construint diversos edificis nous, un indicador de la nova rehabilitació de les instal·lacions lligades al túnel 4», afegeix.

Aquestes descobertes semblen apuntar que les autoritats nord-coreanes estarien habilitant el túnel 4 per portar a terme futurs tests una vegada que s’executi el que fa mesos que preparen al pròxim túnel 3 (també anomenat portal sud), i que Seül i Washington consideren que pot ser imminent.

Els analistes de Beyond Parallel afirmen una vegada més que «les tasques de renovació i preparatius al túnel número 3, que van començar fa aproximadament quatre mesos, aparentment ara estan completats per a una setena prova nuclear», i tornen a insistir que el moment per executar el test «està ara únicament en mans de Kim Jong-un».

Notícies relacionades

Ahir mateix un portaveu del Ministeri d’Unificació sud-coreà (encarregat de les relacions amb el Nord) va indicar que «Corea del Nord actualment està preparada per portar a terme una prova nuclear en qualsevol moment sempre que el líder Kim Jong-un així ho decideixi».

Corea del Nord, que està aïllada per la pandèmia des del 2020, ha ignorat les ofertes per reprendre l’estancat diàleg i va aprovar l’any passat un pla de modernització armamentística que està darrere del número rècord de llançaments de míssils que ha fet el 2022 (19) i dels preparatius per a la que seria la seva setena prova nuclear, la primera en cinc anys.